Karies ökar bland barn och unga i länet

Uppdaterad
Publicerad

Karies bland barn och unga fortsätter öka, enligt Folktandvården i Region Jönköpings län. Anledningarna varierar, men mer småätande kan vara en orsak.

Det är osäkert i vilken utsträckning pandemin kan förklara ökningen av karies. Antalet besök till tandvården minskade under pandemin, men barnen var en grupp som fortsatte att kallas.

Någon exakt sammanställning av antalet kariesfall under pandemin finns inte färdigställd ännu, men enligt regionen upplever många kliniker att matvanorna har förändrats under pandemin och det därför skulle kunna vara ett skäl till fler fall av karies.

– Självklart så försämras tandhälsan om man småäter mer, men vi vet inte med säkerhet ännu om det har ökat just under pandemin, säger Mirna Krsek som är tandläkare och klinikchef på Folktandvården Rosenlund. 

”Få dem att hålla nere småätandet”

Vad kan föräldrarna göra åt problemet? 

– Föräldrarna kan försöka att prata med barnen hemma och få dem att hålla nere småätandet.  

I klippet ovan kan du ta reda på hur tandhälsostatus ser ut hos barn och unga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.