Mia Frisk och Kristdemokraterna lägger sitt egen budgetförslag i regionen och föreslår bland annat mer privat vård inom barn- och ungdomspsykiatrin. Foto: SVT

KD:s regionutspel: Inför mer privat vård inom barn- och ungdomspsykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

I sitt eget budgetförslag för regionen föreslår Kristdemokraterna att det införs vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. I övrigt är det en mer återhållsam budget än den styrande majoritetens.

Kristdemokraterna vill införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för att komma tillrätta med köerna. Vårdval innebär att patienterna ska kunna välja även privata aktörer inom barn- och ungdomspsykiatrin. Just nu väntar ca 500 barn på fördjupad utredning eller behandling inom BUP.

– Alla goda krafter behövs inom barn- och ungdomspsykiatrin. Idag köper regionen utredningar av privata vårdaktörer och ett alternativ är att även köpa behandlingar från privata aktörer till barn som står i kö, säger Mia Frisk (KD), avgående ordförande i regionstyrelsen.

Lönesatsning

Kristdemokraterna vill satsa 15 miljoner kronor på att köpa in operations- och behandlingskapacitet hos privata vårdgivare för att korta vårdköerna generellt. Vidare vill man göra samma lönesatsning som majoriteten med 50 miljoner kronor på vissa yrkeskategorier. Däremot vill man inte göra den ytterligare lönesatsningen på 20 miljoner som majoriteten gör på dygnet-runt-verksamheter och bristyrken inom regionen.

Kvalitet som strategi

Totalt innebär Kristdemokraternas budget 91 miljoner kronor mindre gällande satsningar på sjukvården och kollektivtrafiken jämfört med den styrande majoritetens budget.

– Innan vi gör extra satsningar måste vi veta att vi använder befintliga resurser på rätt sätt. Och det vet vi inte idag. För oss handlar det om att använda kvalité som en strategi, säger Mia Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.