hus och man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jirka Bärnlund Fors (C) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Gnosjö kommun ska var med och fatta beslutet om det ska bli bygglov för stationshuset i Nissafors. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Kommunen stoppade kafé i stationshuset i Nissafors: ”Vi förstår att det är jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö kommun ska nu granska ärendet om det gamla stationshuset i Nissafors får användas som bostad och kaféverksamhet. Nekar de nytt bygglov så står familjen Lindeson med ett hus som de inte får bruka.

– Det är ju inte en situation som man önskar någon, att man köper en fastighet och sen så får man höra att det kanske är så att man inte kan uppfylla de drömmar man har med fastigheten, säger Jirka Bärnlund Fors (C) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Gnosjö kommun.

Trafikverket tveksamma

Stationshusets ovanvåning har nästan alltid använts som bostad, det vill säga i över 100 år. Nedervåningen har dessutom använts som kafé tidigare. Men nu vill inte Trafikverket att det ska finnas någon verksamhet i byggnaden och att kommunen därför ska neka bygglov.

– Det är ju Trafikverket som har uttalat sig och är tveksamma till den här ändringen av verksamheten, säger han.

Samtidigt är det ju ni som fattar det slutgiltiga beslutet.

– Ja, det är ju så att det är byggnadsnämnden i Gnosjö som fattar beslutet om vi ska bevilja det här bygglovet eller inte. Men hur man än vrider och vänder på det så är det ju Trafikverket, en väldigt tung aktör i det här.

Petra Lindeson utanför stationshuset i Nissafors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Lindeson lämnade Hawaii för att flytta till sitt drömhus – stationshuset i Nissafors. Nu vet hon inte om hon kan bo kvar. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Weibull SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.