Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Lindeson kan tvingas lämna gamla stationshuset i Nissafors som hon köpte för två år sedan. Foto: Fredrik Weibull SVT

Köpte drömhus med kafé – kan tvingas flytta

Publicerad

För ett år sedan lämnade Petra Lindeson Hawaii för att flytta till sitt drömhus – stationshuset i Nissafors. Trots omfattande renovering av fastigheten vet hon nu inte om hon får bo kvar och om hon kan starta kafé.

I 15 år bodde Petra Lindeson på Hawaii med sin man. Men efter alla år utomlands började hon längta hem till Sverige. För två år sedan hittade hon sitt drömhus på nätet, det gamla stationshuset i Nissafors, och slog till efter noggrann undersökning av fastigheten.

– Mäklaren hade fått löfte från kommunen att det inte skulle vara några problem. Det hade funnits kafé här tidigare och det kunde fortsätta att vara kafé. Även ovanvåningen fick vi okej från Länsstyrelsen. Det har bott folk här i 30-plus år, säger Petra Lindeson.

Kommunen tvärvänder

Men bara några veckor innan Petra Lindesson skulle öppna sitt kafé tvärvände kommunen. Eftersom tomten gränsar till järnvägen tyckte inte Trafikverket att kommunen skulle ge bygglov för varken bostad eller kaféverksamhet. Nu ska frågan tas upp i nämnden för beslut.

Borde ni gjort en noggrannare undersökning innan ni köpte huset?

– Vi kontaktade ju alla som var involverade och vi pratade ju med människor på kommunen. Mäklaren hade pratat med människor på kommunen. Jag menar, jag vet inte vad mer man kunde ha gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.