Ända sedan Jönköpings Södra förra säsongen kvalade in i allsvenskan igen har politikerna diskuterat frågan om en nya arena i Jönköping.
Stadsparksvallen har tillfällig dispens för allsvenskt spel från Svenska fotbollförbundet och länge såg det ut som att en ny arena skulle byggas på Jordbron.
Men nu vill Allianspartierna utreda om arenan istället kan byggas på Råslätt eller om Stadsparksvallen kan rustas upp.
Anledningen är skenande kostnader för markarbeten på Jordbron och de ställs mot kostsamma krav från Svenska fotbollförbundet (Svff) på allsvenska arenor.
Inte säkerhetskraven
Carin Berggren vänder sig inte mot säkerhetskraven, utan reagerar på andra krav. Enligt Svff måste allasvenska arenor exempelvis ha 400 kvadratmeter utrymme för representation, 500 VIP-platser och ett särskilt utrymme för media.
– Ibland kan vi uppleva att en del av kraven är orimliga, säger Berggren.
Hon menar även att Svff:s krav hamnar i konflikt med hur kommuner fattar beslut om investeringar där de först går genom kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige.
– Man vill ha en tidplan och särskilda redovisningar för hur våra kostnader kommer se ut. Men så jobbar inte vi utan följer den demokratiska ordningen när vi fattar besluten.
Läs också: Här är kraven på Jönköpings nya fotbollsarena
Får medhåll
Och Carin Berggren får medhåll från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Kommunerna äger ofta elitarenorna eller är medfinansiärer på andra sätt och enligt SKL hamnar de i kläm.
– Det blir ganska ensidigt formulerat från fotbollförbundets sida och man har inget förhandlingsutrymme när det gäller kraven, säger Katrien Vanhaverbeke, sektionschef för lokal och regional utveckling på SKL.
Hon tar bland annat upp förbundets krav på 50 sittplatser till media under tak och menar att det på många ställen i landet endast är max en handfull journalister som bevakar matcherna.
Läs också: Tvingades bygga ny läktare för sex miljoner
Arenorna får ofta dispenser från Svenska fotbollförbundet, men enligt SKL är dispenserna förenade med krav där politikerna lovar framtida upprustningar eller nybyggen.
– Vi kan tycka det är lite problematiskt eftersom man binder upp politiken att göra vissa prioriteringar, säger Katrien Vanhaverbeke.
”Kommuner ingen motpart”
Men Gerhard Sager, ordförande i Svff:s tävlingskommitté, håller inte med om att kraven är för hårda.
– Om man har en dålig anläggning kommer ingen publik och då blir det heller inga intäkter till kommunerna, säger han.
Vad tänker du om att SKL menar att kraven är för ensidigt formulerade och att de inte går att förhandla?
– Kommunerna är ingen motpart till Svenska fotbollförbundet utan det är klubbarna i elitfotbollen i Sverige som beslutat det här.
Klubben kan driva
Gerhard Sager menar att kommunerna får ta upp frågan om kraven med sin lokala klubb så de kan driva den vidare.
– Men det har inte varit något fall där klubbar kommit in med krav på att detta ska förändras eller förenklas, säger han.
Carin Berggren, kommunalråd, menar att kommunen hamnar i en svår sits eftersom de är måna om att ha ett lag som spelar i allsvenskan.
– Vi hamnar lite som gisslan, säger hon.
På torsdag ska frågan om nya arenan upp i fullmäktige.