Ökade priser på råvaror sätter press på många konditorier. På Landhs Konditori har det påverkat lönsamheten som har minskat med fem procent i stället.
– Även kunderna får ju mindre i plånboken och vi vill att de ska kunna handla hos oss. Vi har höjt priset något på bakverk och mer på tårtor men inte på vår mat, säger Emma Kristensson, marknadsansvarig.
Dyrare choklad
SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med flera konditorier i länet som är samstämmiga vad gäller lönsamheten och man är försiktig med att höja priserna mot sina kunder.
– Choklad och smör är tunga och dyra produkter som har ökat i pris. Socker är en stor produkt som har blivit mycket dyrare men det är en förhållandevis billig råvara, säger Markus Ekelund, ägare av Thimons Konditori i Nässjö.
Titta in i bageriet och hör om prishöjningen på lussebullen – i videoklippet
Prisökning oktober 2023 – oktober 2024
- Choklad: 22 procent
- Socker: 12,3 procent
- Mjölk: 10,1 procent
- Smör: 9,4 procent
Källa: SCB