Bildens vänstra del visar två personer i en bagerimiljö som arbetar tillsammans med att forma deg till kex. De är klädda i svarta arbetskläder och står vid ett stort träbord som är fyllt med kex på en plåt. Bildens högra del visar en person i närbild, som ser ut att vara i en intervju- eller samtalskontext.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prisökningar har tvingat Landhs Konditori att höja priset på bakverk och tårtor, säger Emma Kristensson, marknadsansvarig. Foto: SVT

Konditorier pressade av stigande priser – så påverkas populära julfikat

Publicerad

Ingredienserna till julbaket har blivit dyrare både för den som vill baka hemma och för konditorierna. Mest har socker och choklad ökat i pris sedan förra året.

– Vi har inte kunnat höja så mycket som vi skulle ha behövt, säger Emma Kristensson, marknadsansvarig på Landhs Konditori i Mullsjö.

Ökade priser på råvaror sätter press på många konditorier. På Landhs Konditori har det påverkat lönsamheten som har minskat med fem procent i stället.

– Även kunderna får ju mindre i plånboken och vi vill att de ska kunna handla hos oss. Vi har höjt priset något på bakverk och mer på tårtor men inte på vår mat, säger Emma Kristensson, marknadsansvarig.

Dyrare choklad

SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med flera konditorier i länet som är samstämmiga vad gäller lönsamheten och man är försiktig med att höja priserna mot sina kunder.

– Choklad och smör är tunga och dyra produkter som har ökat i pris. Socker är en stor produkt som har blivit mycket dyrare men det är en förhållandevis billig råvara, säger Markus Ekelund, ägare av Thimons Konditori i Nässjö.

Titta in i bageriet och hör om prishöjningen på lussebullen – i videoklippet

Prisökning oktober 2023 – oktober 2024

  • Choklad: 22 procent
  • Socker: 12,3 procent
  • Mjölk: 10,1 procent
  • Smör: 9,4 procent

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.