Marco Nilsson konfliktforskare vid högskolan i Jönköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konfliktforskaren Marco Nilsson förklarar hur människor påverkas av nyhetsrapportering om krig. Foto: Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT, Christophe Petit Tesson/EPA/TT

Konfliktforskaren om krigsnyheter: ”Drabbar oss på olika sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Konfliktforskaren Marco Nilsson på högskolan i Jönköping menar att alla påverkas av nyhetsrapportering om krig, men på olika sätt.

– För de som har direkt koppling till konfliktzoner kan de vara så att de behöver leva igenom sina minnen från krig igen, säger han.

Marco Nilsson följer all nyhetsrapportering om krig och menar att det inte bara är nyheter i radio och tv som påverkar oss, utan även sociala medier i stort. 

– Sociala medier bidrar till att nyhetsmängden ökar. Då blir det svårt att ta paus från krigsnyheter. 

Den stora mängden nyheter av negativt slag med bland annat krig och skjutningar gör också att många stänger av och inte orkar ta del av nyheterna.

Vad kan man göra? 

– Man ska begränsa användning av sociala medier för att de bidrar till den här oron som man får på grund av överexponering till medier. 

Intresse och plikt 

Trots att nyhetskanaler har ett intresse och en plikt att rapportera om allt som händer i världen så menar Marco Nilsson att de bör vara försiktiga med sina innehåll.  

– Det är viktigt att kunna censurera lite grann och inte visa de allra otäckaste bilderna. 

I klippet ovan berättar Marco Nilsson vilka de tre kategorierna är som drabbas mest av nyhetsrapportering om krig.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.