Jonas Andersson, Anna Ferngren och dottern Saga från Göteborg hittade ett flera hundra år gammalt timmerhus i Lekerydstrakten på Blocket. Nu ska huset plockas ner och flyttas till en tomt de har köpt i Marks kommun, några mil sydöst om Göteborg. En flytt på nästan 15 mil.
– Det är ju det som är så bra med gamla timmerhus, de är gjorda för att flyttas. Redan för tusen år sedan när man började bygga timmerhus så byggdes de för att man skulle kunna flytta på dem, säger Jonas Andersson.
Under ett par års tid har paret letat efter ett begagnat timmerhus. Några objekt har de hunnit titta på, men inget som riktigt föll dem i smaken.
– Ofta har husen varit för stora eller för små. Några har dessutom legat i Norrland vilket gör att det blir lång transport, förklarar Jonas Andersson.
Egen annons
När de inte hittade det de sökte satte de själva ut en annons på den stora annonssajten. Då hörde ägaren till huset i Lekerydstrakten av sig.
– Det var perfekt storlek för oss och i väldigt bra skick.
Cirka 10.000 kronor fick de betalat för själva huset. Att flytta det räknar de med ska kosta runt 700.000 kronor. Totalt räknar de att deras byggprojekt med en tillbyggd badrums- och tvättstugedel kommer att kosta runt 2,5 miljon kronor. Alltså ungefär vad ett nytt hus skulle kunna kosta att bygga. Men att bygga nytt var inget alternativ.
– Vi vill ha ett hus med lite själ och då tycker inte jag att ett fabriksbyggt hus är någonting att satsa på, då tar vi hellre ett sådant här hus, säger Jonas Andersson.
Inflyttning nästa år
Husets nya hem blir en skogstomt nära Sätila i Marks kommun där de tror att huset kommer att smälta in bra. I maj hoppas de att firman de anlitar kan börja montera ner huset och förhoppningen de har är att det ska stå inflyttningsklart någon gång under nästa år. Men innan huset plockas ner fotodokumenteras det. Sedan plockas det ner del för del och varje del märks noga.
– Sedan lägger vi det i containrar och fraktar det till uppmonteringsplatsen. Sedan är det bara att följa anvisningarna, det är som en stor byggsats, sägar David Gard på Smålands Byggnadsvård AB som ska montera ner huset.
Räknas som nybygge
När det gamla timmerhuset sedan uppförs på den nya platsen räknas det som ett nybygge. Därför gäller också moderna byggnormer vilket innebär att taket måstt höjas och undervåningen handikappanpassas. Huset kommer ha en modern braskamin och ha bergvärme som uppvärmning. Men en hel del kommer de nya ägarna försöka bevara även när huset moderniseras.
– Innerdörrarna kommer vi att behålla och ha till sovrummen, vi kommer också försöka ha några innerväggar så att timret syns. Det ska nog gå eftersom vi kommer att isolera huset utvändigt och sätta på panel, säger Anna Ferngren.
Bra virke
Och trots att timret i huset kan vara så gammalt som från 1700-talet är kvalitén på det mesta av virket bra.
– Det är alldeles lysande, man har fällt timret vid rätt tillfälle och gjort det enligt beprövade tekniker och det har ju visat sig hålla, säger David Gard.
Kan det stå lika länge till?
– Ja, om det bara underhålls, säger David Gard.
Bra med återvinning
Att flytta ett hus kan dock innebära en hel del bekymmer. Det kan bli sättningar och man kan upptäcka dåligt virke som måste bytas ut. Men det finns en stor fördel.
– Ur ett ekologiskt perspektiv är det ju bra. Det ligger mycket arbete och energiåtgång i att bygga ett hus, då är det ju bra att man kan återanvända det. Sedan är det ju bra att man bor i ett sunt hus med naturmaterial, säger David Gard.
Att husrenoveringar kan ju bjuda på en del överraskningar, som också kan kosta en del extra, är det nog många som blivit varse. Tror då Jonas Andersson att det blir svårt att hålla budgeten.
– Det kan bli svårt, säger han och skrattar.