• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Isabell Ek och Josephine Quinonesmalkolmsson känner viss oro över hur storföretag använder deras personliga uppgifter. Foto: SVT/NTB scanpix/TT

Nära hälften av svenskarna litar inte på Facebook och Google

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av svenskarna är oroliga över att storföretag som Facebook och Google inkräktar på deras personliga integritet på internet. Oron har ökat kraftigt sedan år 2014, en oro som finns även hos Jönköpingsbor som växt upp med sociala medier.

Årliga rapporter av internetstiftelsen visar att oron för vad som händer med din integritet på nätet ökat. När undersökningen gjordes år 2014 uppgav 27 procent av internetanvändarna att de var oroliga över att Facebook och Google inkräktade på deras personliga integritet. Internetstiftelsens senaste rapport från oktober i år visar att närmare hälften, 46 procent, är oroliga över att dessa företag inkräktar på den personliga integriteten.

Datainspektionen är den myndighet som arbetar för att skydda människors personliga integritet.

– Om oron leder till att människor undviker att använda digitala tjänster kan det vara ett problem, säger Karin Lönnheden, stabschef på Datainspektionen.

Känner osäkerhet

Oron som Internetstiftelsen undersökt visar sig hos Jönköpingsbor som SVT intervjuat. Josephine Quinonesmalkolmsson som växt upp med sociala medier som Facebook instämmer med vännen Isabell Ek om att det är svårt att veta hur storföretagen använder deras personliga uppgifter.

– Man vet väl egentligen inte vad alla villkor är för något, till en början, säger Josephine Quinonesmalkolmsson.

– Nej det vet man ju inte, speciellt inte om man inte har läst villkoren ordentligt heller, säger Isabell Ek.

”Vad kan de göra med min info?”

Men det är inte alla som känner sig oroliga över att Facebook och Google skulle inkräkta på deras personliga integritet.

– Jag är en vanlig person, vem är jag och vad kan de egentligen göra med min information?, säger Lolita Bahnam i Jönköping.

Facebook stämdes i december förra året i en federal domstol i USA för att ha kränkt användarnas integritet, anledningen var den uppmärksammade skandalen kring Cambridge Analytica.

Se en snabbresa av tiden med internet i Sverige och hur Datainspektionen och Jönköpingsbor tänker kring frågan om integritet på nätet i klippet ovan.

Den årliga undersökningen Svenskarna och internet

Organisationen Internetstiftelsen publicerar årligen en studie om svenska folkets internetvanor. De undersöker även hur samhället digitaliseras och hur användningen av internet utvecklas.

De årliga studierna i Sverige är en del av World Internet Project, som är ett internationellt forskningsprojekt där trettiotal länder ingår. Internetstiftelsen har varit huvudman för den svenska studien sedan år 2010.

Här kan du grotta ner dig i det Internetstiftelsen undersökt under åren: https://svenskarnaochinternet.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.