Kvinnojouren i Tranås: Så ingriper du om du misstänker misshandel i en grannbostad

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor är risken att en man som misshandlar sin partner blir våldsam om man knackar på dörren för att avbryta brottet? Och hur gör man för att bäst hjälpa någon som man misstänker far illa i hemmet? Det är ett par av frågorna som du hör Jeanette Fjeldgård på kvinnojouren Helga i Tranås svara på i klippet ovan.

Brott i nära relationer sker oftast i hemmet och är därför svåra att upptäcka för polisen och övriga rättsväsendet. Därför uppmanar nu bland annat Tranåsbostäder och Kvinnojouren Helga i Tranås till civilkurage bland grannar, att våga ingripa för att avbryta våldet.

– Folk behöver ha mer civilkurage. Och det kan vara en enkel åtgärd som faktiskt kan rädda liv, säger Jeanette Fjeldgård.

Få polisanmäler

Av alla som blivit utsatta för våld i en parrelation är det, enligt Brottsförebyggande rådet, knappt fyra procent som anmäler det till polisen. Mörkertalet är mycket stort.

– Man orkar inte gå igenom processen, så man struntar i att polisanmäla, säger Jeanette Fjeldgård.

Förra åren infördes det nya brottet barnfridsbrott för att stärka skyddet för barn som bevittnar våld. Barnfridsbrottet gör det straffbart att utsätta barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i nära relation.

I klippet ovan besvarar Jeanette Fjeldgård tre frågor om hur man kan tänka för att hjälpe en person som man misstänker far illa i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.