• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ska upptäcka arbetssökande som är drabbade av våld i nära relationer

Publicerad

Allt fler arbetssökande som kommer till Arbetsförmedlingen kan få svara på frågor som exempelvis rör relationen med partnern som de lever ihop med. Orsaken är att Arbetsförmedlingen sedan några år tillbaka har ett uppdrag att försöka öka upptäckten av personer som far illa i hemmiljön – ett arbete som förvaltningsmyndigheten hoppas ska bli lättare nu när vi inte har pandemirestriktioner.

Offer för våldsbrott drabbas många gånger av allvarlig ohälsa samt förlust av arbete och inkomst. Det är några av anledningarna till att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten för några år sedan fick i uppdrag av regeringen att samverka i frågor om ökad upptäckt av våld.

– Det kan ofta vara en dold orsak till arbetslöshet och sjukskrivning, säger Helena Perlerot på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Hon är regionsamordnare på Arbetsförmedlingen i Östergötlands-, Kalmar- och Jönköpings län med fokus på att försöka hjälpa våldsuttsatta.

Fått lära sig ställa rätt frågor

Helena Perlerot berättar att de i Jönköpings län sedan 2020 har sett till att de arbetsförmedlare som träffar arbetssökande får gå en utbildning om våld i nära relationer. Fokus har varit att ställa frågor till framförallt långtidsarbetslösa.

Pandemin har emellertid bromsat arbetet eftersom arbetsförmedlarna helst ska ställa de känsliga frågorna till de arbetssökande under fysiska möten och inte i telefon. Men nu när restriktionerna sedan en tid har släppt tror Helena Perlerot att Arbetsförmedlingen oftare ska kunna ställa frågor till de arbetslösa.

Kan vi räkna med att fler arbetssökande kommer att få den här typen av frågor?

– Ja det kan vi.

Även Nationella nätverket för samordningsförbund ingår i samma regeringsuppdrag och samordnar projektet Stoppa våldet.

– Vi tror att vi har kunnat rädda liv, säger Helena Perlerot,

I klippet ovan hör du henne berätta mer och du får även veta vilka typer av frågor som de arbetssökande kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.