Henrik Sandström, handläggare på Naturvårdsverket. Foto: SVT/Naturvårdsverket

Lagbrott att inte sortera ut brännbart byggavfall

Uppdaterad
Publicerad

Många byggbolag slänger avfall som inte går att bränna upp i containrar för brännbart. Enligt Naturvårdsverket är det ett lagbrott sortera byggavfallet fel.

– Det är naturligtvis inte bra, säger Henrik Sandström, handläggare på myndigheten.

SVT har rapporterat att det varje månad anländer 20-tals ton felsorterat byggavfall bara till avfallsanläggningen i Vaggeryd. Personalen där hittar bland annat elkablar och rör som slängts i containrar för brännbart avfall.

– Man har ett krav att sortera allt avfall på ett korrekt sätt och det finns lagkrav. Man ska sortera ut farligt avfall skilt från icke-farligt avfall. Sedan ska man sortera ut brännbart avfall också och förpackningar ska sorteras ut, säger Henrik Sandström.

”Inte resurseffektivt”

Enligt honom är det kommunernas miljöförvaltningar som är tillsynsmyndighet och det kan bli tal om vite för byggbolag som sorterar avfallet fel.

– Det är inte resurseffektivt. Vi vill skapa cirkulära flöden där vi vill utnyttja allt som finns i avfallet, säger Henrik Sandström.

Enligt avfallsanläggningen i Vaggeryd märker de om containrarna som är felsorterade till så kallat osorterade och sorterar sedan själva avfallet innan det går till förbränning, men det är inget Naturvårdsverket rekommenderar.

– I en eftersortering kan det slinka med ett och annat. Det blir aldrig lika bra som när man sorterar vid källan. Då får man renare fraktioner som är lättare att hantera och en tydligare struktur så man lättare kan se vad man kan använda till vad, säger Henrik Sandström.

Byggföretagen har ansvar

Och han menar att byggföretagen har ett ansvar att avfallssorteringen blir rätt från början.

– Byggföretagen har ett ansvar att följa upp det här. Det är många underentreprenörer i de här sammanhangen och om de följer upp så får man en starkare kontroll, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.