Översvämning i Gnosjö kommun. Räddningschef Samuel Nyström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vakthavande räddningschef Samuel Nyström berätta om översvämningsläget i Jönköpings län. Foto: Johannes Tolf/SVT

Nivån i Lagan genom Värnamo har börjat sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Faran är ännu inte över, men läget ser ut att delvis ha stabiliserats i flera av de översvämningsdrabbade områdena i Jönköpings län. Nivån i Lagan genom Värnamo har minskat med några centimeter under onsdagen.

– I stort sett i hela länet ser vi avtagande nivåer i våra vattendrag. På en del ställen tydligt, säger Samuel Nyström som är vakthavande räddningschef i Jönköping län.

Den allsvenska fotbollsarenan Finnvedsvallen i Värnamo ligger bredvid Lagan.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

– De här dämningarna som vi har byggt får vara kvar. Det kan ju komma en översvämning till, kanske i februari, säger Lars Grahn som är arenaansvarig i Värnamo kommun till P4 Jönköping.

Storån

Snösmältning och kraftigt regn har den senaste tiden medfört höga flöden i vattendrag i främst de västra delarna av Jönköpings län. I Storån som bland annat rinner genom Hillerstorp har nivån fortsatt att stiga något under dagen och där står flera fastigheter delvis under vatten. Likaså fastigheterna som ligger bredvid sjön Flaten.

– Vi blev lite tagna på sängen, vi har bara bott här ett år, säger Josef Holmberg som är en av de drabbade villaägarna.

Flödet i Emån – finns risk för översvämning

I den östra delen av länet, i Emåns avrinningsområde, har tillskottet på vatten däremot varit mycket välkommet. Under förra året var flödet mycket lågt där och nuvarande tillförsel av vatten gör att nivån under 2023 kanske blir mer normal. Samtidigt finns det nu även en risk för översvämningar där då nivåerna stigit mycket de senaste dagarna.

– Det har tidigare varit ganska lugnt i de östra delarna, med Emåsystemet. Men nu ser vi ett ökat flöde, berättar Samuel Nyström.

I klippet ovan hör du honom berätta mer om översvämningsläget i Jönköpings län just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet