• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämning i stugområde i Gisshult utanför Nässjö.

Trots larmen: 260 miljoner mot översvämningar användes inte

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Sverige har nyligen drabbats hårt av översvämningar. Men trots återkommande larm om att mer skydd mot naturolyckor behövs så användes inte ens hälften av de medel som regeringen avsatte för detta under förra året.

– Såklart hade det varit bättre om vi fått ut ännu mer, säger Ida Axelsson Wall, samordnare för statsbidrag på MSB.

Det beskrevs som en rekordsatsning. När regeringen förra året avsatte en halv miljard kronor för åtgärder mot naturolyckor var det mycket mer än tidigare och efterlängtat av många. Både myndigheter och kommuner har länge varnat om att mer måste göras för att skydda bostäder och viktig infrastruktur.

– Det är avgörande för hur stora konsekvenserna blir av naturolyckor nu och i framtiden, säger Ida Axelsson Wall.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Fick avslag – trots att pengar fanns kvar

När SVT går igenom resultatet av satsningen visar det sig att drygt hälften av pengarna inte kom till användning.

– Kommunerna sökte men i flera fall var åtgärderna de ville göra inte tillräckligt utredda. Kommunerna är intresserade men det tar längre tid än de månader som de fick på sig, säger Ida Axelsson Wall.

Därför kunde flera av ansökningarna förra året inte beviljas – trots att det fanns pengar över. Av de 500 miljoner kronor som regeringen avsatt kunde bara drygt 235 miljoner kronor betalas ut.

– Vi är ändå nöjda över att vi fick ut nästan hälften eftersom det är projekt och ansökningar som tar tid att förbereda sig för, säger Ida Axelsson Wall.

Drygt 260 miljoner kronor av de avsatta medlen är alltså outnyttjade.

– Det går tillbaka till staten, säger Ida Axelsson Wall.

Vissa små kommuner har ändå inte råd

Ett annat bekymmer som flera kommuner tidigare lyft är att bidragen bara täcker en del av deras kostnader, själva måste de stå för minst 40 procent av finansieringen.

– Det finns säkert kommuner som har områden de vill skydda men som ändå inte får ihop ekonomin, säger Ida Axelsson Wall.

Även i år har kommunerna möjlighet att ansöka om bidrag för omkring en halv miljard för åtgärder mot naturolyckor och förhoppningen är att mer ska gå åt i år. Den nya ansökningsperioden har precis börjat.

– Vi har anställt mer personal som kan hjälpa kommunerna med ansökningarna, vi har också ett nytt system som ska underlätta för dem, säger Ida Axelsson Wall.

FAKTA: Det här ska bidragen gå till

15 kommuner fick statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor 2022.

Bidrag kan ges för åtgärder som minskar sannolikheten för eller konsekvenserna av naturolyckor i områden med befintlig bebyggelse. Bidraget omfattar naturolyckor i form av översvämning, ras, skred eller erosion. Exempel på åtgärder är vallar, pumpar och fördröjningsmagasin liksom tryckbankar, spontning och avschaktning av slänter.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet