Albin ”Jorm” Forssén och Maria ”Ädla” Rodén. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Med lajv som livsstil

Uppdaterad
Publicerad

Några gånger per år förvandlas Berghem utanför Skillingaryd till en vikingaby när lajvare samlas för att leva som för 1.000 år sedan.

Vi är i Hunaland  – det är vikingatid eller kanske lite senare, någon gång på 1100-talet.

Det är i brytpunkten mellan asatro och kristendom. Hunaland har precis varit i krig mot Norge – som vann. Den norska hövdingen ser nu Hunaland som kristet, vilket inte alla invånare är glada över. Det är handlingen som lajvarna lever sig in i under en kylig vinterhelg utanför Skillingaryd.

Maria Rodén är Ädla – en krigare från vikingatiden. Foto: Sandra Wennergren/SVT

– Det finns en historia och vissa ramar att förhålla sig till. Alla har sina roller som de spelar och sen reagerar de på de händelser som händer under lajvet. Man spelar utifrån vad ens roller skulle göra eller hitta på, säger Maria Rodén, som är lajvare och en av arrangörerna.

Ett lajv är ett levande rollspel som utspelar sig i en fantasivärld – en slags improvisationsteater. Det kan hålla på i några dagar eller en vecka och under den tiden är deltagarna sina roller i princip dygnet runt.

Bråk och fest

På grund av det spända läget i Hunaland väntas det förmodligen bli en del bråk.

– Vi har ett par starka grupper som kommer ha en del diskussioner och det kan hända att det kommer att dras vapen. Men jag tror också att det kommer att vara god stämning, god mat, sång och skratt. Jag hoppas på en bra blandning , säger Maria Rodén.

Foto: Sandra Wennergren/SVT

Medeltidsbyn i Berghem är en av få permanenta lajvbyar i landet. Här finns ett värdshus, en smedja och ett tjugotal andra hus med historisk karaktär och där deltagarna bor.

Lajv kan också vara hantverk

Kläder och utrustning går att köpa, men många hantverkar själva. Maria har sytt alla kläder själv.

– Jag har en mansinspirerad dräkt, det är inte så könsbundna plagg i lajv-världen. På överkroppen har jag en särk, det är ungefär motsvarigheten till dagens t-shirt och sen har jag en kjortel i ylle, det är som en tjocktröja. Ovanpå det har jag en kaftan, en slags jacka. Och allra ytterst en gambeson som är ett rustplagg och är stoppat för att dämpa hugg.

Vad är det med lajv som intresserar dig?

– Man kan få ett lite annat perspektiv. Jag får tänka på hur den här karaktären skulle reagera på vissa händelser. Man kan testa på hur det är att vara någon annan, utan att det är på riktigt. Det gör att man kan utveckla mer empati, säger Maria.

Mer förståelse

– Ofta är det så att man kan få lite mer förståelse, även om man aldrig kan förstå precis hur det är. Jag är till exempel en krigare på vikingatiden, men jag kan ändå tänka hur min roll skulle ställa sig till de här olika moraliska frågorna.

Skulle du säga att lajv är en livsstil?

– Det blir ju en livsstil, på så samma sätt som andra hobbyer som upptar mycket av ens tid, som ridning, fotboll eller scouter. För vissa är det här en hobby, de kanske åker på ett lajv om året, medan andra som jag lägger ner mycket av min fritid så det blir som en livsstil

Hur är det att gå tillbaka och vara Maria när helgen är över?

– Det brukar var en saknad för man har oftast haft en kul upplevelse, det är som att ha sett en riktigt bra film eller läst en bra bok. Men samtidigt kan det vara skönt att komma tillbaka till den moderna världen. Vi brukar göra ett stopp på en pizzeria i Skillingaryd och passa på att gå på en riktig toalett och tvätta sig ordentligt och ta en pizza, säger Maria Rodén.

Linn ”Dis” Langefors och Albin ”Jorm” Forssén. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.