Allt färre elever gör att framtiden för landsbygdsskolorna är oviss. I Vaggeryd föreslås nu en helt ny skolorganisation där flera landsbygdsskolor kan komma att läggas ner. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Landsbygdsskolor stängs i Vaggeryds kommuns nya skolorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Färre elever gör att skolan i Vaggeryds kommun står inför en stor omorganisation där flera skolor riskerar att läggas ner eller pausas.

– Det här är jättetråkigt. Ingen vill egentligen stänga några skolor, säger Marijo Corkovic (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Marijo Corkovic är noggrann med att påpeka att det är ett förslag. Beslut väntas inte tas förrän i början av nästa år.

– Vi vill ha tid att diskutera detta i våra grupper och med våra partier och framförallt med föräldrarna, säger han.

Flera skolor berörs

Svenarums skola F-3 föreslås läggas ner permanent. Även förskolan där föreslås flytta till Hok, som ligger en halvmil bort. Samtidigt föreslås mellanstadieeleverna i Hok flytta till Vaggeryd.

Eleverna vid Bondstorps skola kan flyttas till Byarums skola, tills att det finns ett elevunderlag för båda skolorna. Ett liknande upplägg föreslås för eleverna i Klevshults skola, som flyttas till Sörgårdsskolan.

Om förskoleverksamheterna ska vara kvar i Bondstorp och Klevshult under den tid som skoleleverna flyttas är oklart.

– Vi vill ha en levande landsbygd, men det är svårt få ihop personal som ska täcka öppettiderna. Dessutom är det positivt för barnen att inte vara i alltför små sociala sammanhang, säger Marijo Corkovic.

Färre elever påverkar budgeten

I Vaggeryds kommun finns elva kommunala och en fristående grundskola. Men kostnaden per elev skiljer stort mellan skolorna. Med ett genomsnitt på cirka 105 000 kronor per elev och år, sticker både skolan i Klevshult (cirka 165 000 kronor) och skolan i Bondstorp (cirka 210 000 kronor) ut.

– Men det handlar inte bara om pengar. Vi vill ha en likvärdig skola över hela kommunen, säger Marijo Corkovic.

I klippet nedan kan du se professorn berätta om vad som händer med bygden när en skola lägger ner.

Jan Amcott, professor och Himmeta skola på landsbygden utanför Köping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till professorn: Vad händer med bygden när skolan läggs ner? Foto: Jenny Berggren/SVT

Minskade barngrupper

Vaggeryds kommun har under flera år haft en god befolkningstillväxt. Men nu minskar både inflyttningen och antalet nyfödda. De senaste 15 åren har det fötts i genomsnitt 165 barn. Förra året föddes det 145 barn och i år är prognosen 130 barn.

I förslaget skriver kommunen att skolan behöver anpassa sig till att det föds färre barn men också vara beredda på att världsläget ändras och bostadsbyggandet kommer igång igen.

Inför budgetåret 2025 förväntas skolan få nästan 9,5 miljoner kronor mindre på grund av det minskade elevunderlaget. Om siffrorna fortsätter nedåt kommer budgeten inför 2026 bli 15 miljoner kronor mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.