En anonym kille och fängelsestaket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Izabell Sjöberg, som jobbar med brottsförebyggande arbete på Länsstyrelsen i Jönköping, nämna vilka utmaningar som de möts av i sitt arbete. Foto: SVT Arkiv

Länsstyrelsens nya metoder ska förebygga ungdomsbrottslighet i Jönköping

Publicerad

Ett bättre samarbete mellan myndigheter och organisationer ska hindra barn och unga från att hamna i brottslighet. Länsstyrelsen i Jönköpings län och Malmö universitet har kartlagt hur de olika organisationerna i länet lyckas.

Izabell Sjöberg, som samordnar det brottsförebyggande arbetet på Länsstyrelsen i Jönköping, säger att kartläggningen är viktig för att se till att resurser används på rätt sätt.

– Vi har 41 personer från olika förvaltningar i hela länet, till exempel inom kommuner och polis, som jobbar med det här, säger hon.

Barn och unga i kriminella gäng

Kartläggning med olika metoder

Polismyndigheten har en viktig roll i samarbetet och ska hjälpa länets samhällsaktörer för att brott inte ska äga rum.

– Med forskningen i ryggen kommer vi tillsammans kunna vara mer träffsäkra när vi identifierar behov och väljer metoder, säger Tobias Åkerberg, brottsförebyggande samordnare för polisområde Jönköping.

En första insats blir att erbjuda utbildning för dem som arbetar med barn och unga.

– Det finns ett enormt engagemang. De som jobbar med ungdomarna vill så mycket, säger Izabell Sjöberg.

I klippet ovan hör du vilka utmaningar som Länsstyrelsen i Jönköpings län möts av i sitt arbete mot ungdomsbrottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet