En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en del av en byggnad med en dörr och en stapel av träpallar på en grusytan. Den högra sektionen visar Mikael Karlsson (C) kommunalråd i Värnamo klädd i kostym, som står utomhus med en klar himmel i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kommunalrådet i Värnamo, Mikael Karlsson (C) berätta om när han tror att de nya bostadsområdena nära tätorten kommer att vara bebyggda. Foto: SVT

Ljusning för småhusbyggandet i många kommuner i Jönköpings län

Publicerad

Småhusbyggandet har halverats i Sverige under den ekonomiska krisen. Men när inflationen nu är på önskvärd nivå och räntorna sjunker är det positivt för bostadsbyggandet.

– Jag tror att det kommer att lossna rejält framöver, säger Mikael Karlsson (C) kommunalråd i Värnamo.

Branschorganisationen Trä- och möbelföretagen tror att botten i byggkrisen för småhus nås under 2024 och att det nu vänder uppåt. Enligt deras senaste prognos så kommer det att under nästa år byggas 800 fler villor, par- och radhus i landet jämfört med de 4 500 som byggs i år.

Företrädare för flera kommuner i Jönköpings län – Mullsjö, Habo och Gnosjö – säger att de nu märker att det börjar röra på sig när det gäller byggandet. Fler anmäler intresse för tomter och några köp har genomförts.

Byggklara tomter i Värnamo

I Värnamo är fem av 31 tomter på det nya området södra Helmershus tingade och i november är det första huset klart för inflyttning. I området kommer det också att byggas flerfamiljshus med lägenheter.

På det nya området Mossleplatån strax utanför Värnamo har fem hus uppförts och ytterligare fyra av de 25 småhustomterna i området är bokade.

I hela Värnamo kommun finns i nuläget 132 byggklara kommunala tomter till försäljning.

I klippet hör du kommunalrådet Mikael Karlsson (C) berätta om när han tror att tomterna på Helmershus och Mossleplatån har sålts.

Antal byggda småhus i Värnamo kommun

2024 - 15 (fram till 20241008)

2023 – 18

2022 – 30

2021 – 44

2020 – 30

2019 – 28

2018 – 23

2017 – 39

2016 – 45

2015 – 31

Källa: Värnamo kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.