– Vi får hela tiden in anmälningar men ser att bedrägerier med falska bostadsannonser ökar framförallt i samband med antagning till högskolor, säger Lotta Mauritzon nationell samordnare mot bedrägerier hos polisen.
Studenten ”Moa” är en av många som har drabbats. Hon utsattes för en bostadsbluff på Facebook, den kostade henne 30 000 kronor.
Bedragaren använde en QR-kod, ett tillvägagångssätt som nu ökar. I uthyrarens profil stod det att hon arbetat på olika företag, bland annat Klarna, vilket ingav förtroende hos Moa när frågan om kreditkontroll dök upp. De diskuterade också i flera timmar på chatt.
– Det vanliga är att förloppet är väldigt forcerat och att personen ska betala förskottshyra. QR-koder som tillvägagångssätt såg vi för en del år sedan men nu ökar det igen, säger Lotta Mauritzon.
Ny lagstiftning på gång
Många av bedrägerierna sker på sociala medier eller sidor som Blocket och uppklaringsgraden är låg när det gäller annonsbedrägerier. Vissa bedragare fortsätter att vara aktiva trots varningar till sidan men det kan nu komma att ändras.
DSA – digital service act är en ny EU-lagstiftning som förväntas bli aktuell under hösten. Den innebär att online-plattformar får ett större ansvar gentemot konsumenter. Lagstiftningen blir dock inte aktuell i Sverige på flera år.
Hör Lotta Mauritzon berätta mer om hur du kan skydda dig mot bedragare i klippet ovan.