I Rydaholm är det bland annat dans som för ungdomar med olika bakgrunder samman. Foto: SVT

Fritidsaktiviteter gör integrationen lättare

Uppdaterad
Publicerad

Dans, sång och idrott. Flera olika fritidsaktiviteter för barn har underlättat integrationen i Rydaholm.

– Vi har fått en större delaktighet, säger projektledaren Sofia Elmgren.

I slutet av 2015 var det många nyanlända familjer som bosatte sig i Rydaholm. Sofia Elmgren, som då arbetade som lärare på orten, insåg snart att det var svårt för familjerna att hitta till de fritidsaktiviteter som fanns och tack vare bidrag från Allmänna arvsfonden kunde hon starta upp projektet Unga internationella vänner.

– Jag såg att man faktiskt inte visste vad man kunde göra på orten och då kände jag att det måste finnas någon som berättar om möjliga val i vårt samhälle, gällande en meningsfull fritid för våra barn, säger Sofia Elmgren.

Val 2018 – #dinröst

Unga internationella vänner är ett integrationsprojekt som vänder sig till familjer med barn i åk F-6. Syftet är att ge alla barn möjlighet till en meningsfull fritid. Projektet är verksamt i Rydaholm, Värnamo och Alvesta och är ett samarbete mellan skolan, Internationella vänner och de lokala föreningarna.

Aktivitetssamtal

Det hela börjar med ett så kallat aktivitetssamtal, dit nyanlända familjer bjuds in för att få information om vad det finns att göra efter skoltid och hur föreningslivet fungerar. Projektet har utvecklats under åren och, i samarbete med föreningarna bedrivs nu även så kallade ”Happy fritid”- aktiviteter på skolorna, som är aktiviteter som startats efter önskemål från barnen.    

Projektet har visat sig vara lyckat och haft stor betydelse för många.

– Vi har fått en större delaktighet i vårt samhälle och ett större engagemang, säger Sofia Elmgren.

Sista året

Unga internationella vänner är ett treårigt projekt och är nu inne på sluttampen. Men Sofia Elmgren hoppas att detta bara är en början och att kommunerna nu vill satsa vidare på det arbete som påbörjats.

– Jag tänker att det här är superviktigt ur ett hälsoperspektiv. Jag ser hela det här projektet som en riktig förebyggande enhet för vårt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet