– Med förra sommaren i minne så laddade vi för besvär med en torr sommar till. Men vi har klarat oss bättre än befarat, säger Patrik Jönsson, lantbrukare i Nässjö kommun.
Patrik Jönsson och hans fru föder upp lamm på sitt lantbruk söder om Nässjö. De är beroende av bra bete under sommaren och att få bra skördar av hö och ensilage som foder för vintern. Och trots mindre regn än normalt har de fått en god skörd.
– Ja, det är just för att det har regnat, det är inte mycket i millimeter räknat, men det har ändå kommit så mycket att att det har räddat upp skörden, menar Patrik Jönsson.
Hälften av normal nederbörd
I Jönköpings län föll det i juli månad bara hälften av normal nederbörd, enligt SMHIs mätstationer. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, menar att det främst är de östra delarna av länet som har drabbats av torka, medan det har regnat mer i de västra delarna.
De flesta lantbruk tycks ändå ha klarat sig undan svåra konsekvenser, dels då det regnade något mer än först befarat, dels då lantbrukarna har vidtagit åtgärder.
– Vi tror att det beror på mer regn på vissa håll, medan lantbrukare på andra håll har planerat, sett över sina brunnar och samarbetat för att se till att man har vatten, menar Catrin Molander, chef beredskapsenheten vid Jordbruksverket.
Köer till slakterier
Men trots att lantbruket generellt i landet klarat sig bättre än vad Jordbruksverket befarade inför sommaren, så är de geografiska skillnaderna stora och det finns enskilda områden där läget har varit betydligt värre. Torkan har där för enskilda lantbruk orsakat stora problem. Betet är för dåligt eller skörden för liten, och då tvingas man att redan nu skicka sina djur till slakt – tidigare än normal slaktsäsong.
– Man kanske inte har brist på foder just nu, men man kan ha lite dåligt bete och har då börjat använda av grovfodret man hade tänkt använda i vinter. Och för att säkra tillgången till vinterfoder och för att det inte ska bli för dyrt att köpa foder så börjar man glesa ur sina besättningar redan nu, förklarar Catrin Molander vid Jordbruksverket.
Jordbruksverkets skördeprognos publiceras först den 18 augusti, men Lantmännens prognos för spannmål och oljeväxter pekar mot en skörd i nivå med genomsnittet för de senaste fem åren. Norra Sverige, Skåne och Gotland har haft mindre problem med torka medan problemen har varit större i norra Götaland och Svealand.