Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Uygul Rumi, från fackförbundet Vision, berättar i klippet om att många tandsköterskor är missnöjda med sin lön. Foto: SVT

Stort missnöje bland tandsköterskor i Jönköping – hälften har ångrat sitt yrkesval

Uppdaterad
Publicerad

52 procent av tandsköterskorna i länet har någon gång ångrat sitt yrkesval på grund av situationen eller villkoren på arbetsplatsen. Det visar en enkät från fackförbundet Vision.

– Lönen är det som de allra flesta är missnöjda med, säger Rumi Uygul på Vision.

Enligt fackförbundets enkät uppger 94 procent att låg lön är en av anledningarna till att de ångrat sitt yrkesval. Andra anledningar som uppges är stress (48 procent) och hög arbetsbelastning (41 procent).

Genomsnittslönen för tandsköterskor inom folktandvården i Jönköpings län ligger på runt 28 000 kronor, vilket är i paritet med riksgenomsnittet.

Inom privata sektorn kan lönen vara flera tusen högre per månad.

– Det gör ju att många väljer att gå över dit, säger Rumi Uygul.

Brist på tandsköterskor

Svårigheten med att hitta tandsköterskor att anställa inom folktandvården uppger också många som ett problem i Visions enkät. 66 procent, som svarat på enkäten, uppger att det leder till att patienter får vänta längre på vård och 29 procent uppger att vården får sämre kvalitet.

– Det innebär ju också många gånger att de tandsköterskor som finns får jobba hårdare, säger Johanna Karlsson på Vision.

Enkäten har skickats till 4 273 tandssköterskor i landet som är medlemmar i Vison. I Jönköpings län var det 123 medlemmar som svarade på enkäten, vilket är ungefär hälften av de som fått enkäten.

Är det en tillräckligt hög svarsfrekvens för att den ska vara tillförlitlig?

– Ja, det tycker jag ändå att det är, säger Rumi Uygul på Vision.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.