Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Agnetha Bartoll, tandvårdsdirektör för folktandvården i region Jönköping om hur de vill lösa bristen på tandsköterskor. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Tandvårdsdirektören: ”Tråkigt att många ångrar sitt yrkesval”

Publicerad

Tandvårdsdirekören för folktandvården i Jönköpings län, Agneta Bartoll, tycker det är tråkigt att så många tandsköterskor ångrar sitt yrkesval. Men tandsköterskor finns med i regionens lönesatsning på vissa yrkesgrupper.

– Sedan jobbar vi för att flera ska kunna erbjudas en specialistutbildning.

Tandvårdsdirektören bekräftar också Visions enkäts bild av att det är svårt att rekrytera tandsköterskor till folktandvården.

– Vi har ungefär 20 vakanta tandskötersketjänster, säger Agneta Bartoll.

Totalt jobbar det cirka 300 tandsköterskor inom folktandvården i Jönköpings län.

Vill starta utbildning i Jönköping

Region Jönköping har vid fyra tillfällen försökt att tillsammans med Jönköping University starta upp en tandsköterskeutbildning med 35 platser. Alla gånger har ansökan avslagits av myndigheten för yrkeshögskolan.

Den utbildning som finns i närområdet finns i Tranås, men det tycker Agneta Bartoll inte är tillräckligt eftersom den också har upptagningsområde i Östergötland.

Har ni gett upp möjligheten att få starta en tandsköterskeutbildning i Jönköping?

– Vi ger aldrig upp det, vi kommer att skicka in en ny ansökan så snart som det är möjligt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.