Sara Kjörk, Marjan Valadkhany och Jacob Arvidsson svarar på om de tänker rösta i EU-valet i slutet av maj. Foto: Herman Svensson/SVT

Många ungdomar vill ha mer kunskap om EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Valet till EU-parlamentet närmar sig men det är en utmaning att få ungdomar att engagera sig och gå och rösta. Vetlanda och Jönköpings kommun har fått bidrag för olika projekt som ska öka valdeltagandet.

Vid förra valet röstade 40,6 procent i åldersgruppen 18-29 år i Jönköpings län, men i flera områden var valdeltagandet betydligt lägre.

På Råslätt i Jönköping röstade endast 28 procent i den här åldersgruppen. Även på Öxnehaga i Huskvarna och på Österängen i Jönköping var valdeltagandet sämre än genomsnittet i länet och även i landet.

46,9 procent i landet, av dem mellan 18 och 29 år, röstade 2014.

– Jag tror inte jag ska rösta för jag har inte så mycket information om det, säger Marjan Valadkhany som vi träffar på Råslätt utanför Jönköping.

I klippet ovan hör du även vad ändra förstagångsväljare tänker om valet

Vill öka valdeltagandet

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ger stöd till olika projekt i landet, för att öka valdeltagandet. Två av länets kommuner, Vetlanda och Jönköping har fått bidrag. Satsningen görs på områden där få unga unga personer röstade vid det förra valet 2014.

– Vårt mål är att visa hur EU påverkar ungdomarna i sin vardag, det är så mycket mer än man tror, säger Chantal Coté, internationell strateg på Jönköpings kommun.

De som deltar i projektet i Jönköping är Europa Direkt, som jobbar med EU-frågor, och medarbetare på kultur- och fritidsförvaltningen som har kontakt med ungdomarna.

Panelsamtal ska öka intresset

Bland annat kommer olika aktiviteter arrangeras och det kommer även erbjudas en föreläsning av unga samhällsinfluencers samt ett panelsamtal där de unga själva är aktiva och diskuterar.

Chantal Coté, internationell strateg på Jönköpings kommun, tror att satsningen kommer att öka valdeltagandet.

– Vi är faktiskt en del av Europa och vi betalar för det. Därför behöver vi påverka genom att rösta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.