Satsningen innebär färre dygnspass för ambulanspersonalen och fler ambulanser i länet. De arbetspass där personalen ibland arbetat över 24 timmar i sträck kommer helt att försvinna. Men trots dagens beslutet är alla inte helt nöjda.
Två ambulanssjuksköterskor SVT har träffat anser att politikerna borde satsa mer pengar, eftersom en stor del kommer att gå till att täcka tidigare budgetunderskott.
– Nu låter det som att det blir ett miljonregn över ambulansen, men det är i själva verket ett duggregn, säger Rikard Larsson som arbetar som ambulanssjuksköterska i Jönköping.
Jourtjänstgöringen försvinner inte
En av de saker som skapat missnöje bland ambulanspersonalen är, enligt Niklas Åkermo att politikerna inte valt att satsa på ett förslag, där jourtjänstgöringen helt avskaffas.
– Det är ju vad man gjort i våra grannlän, så risken är att vi får en personalflykt dit genom att vi behåller och tillför jour i vissa länsdelar, säger Niklas Åkermo.
Bättre arbetssituation
Båda är däremot överens om att satsningen kommer att innebära en bättre arbetssituation för dem om man jämför med hur det ser ut idag.
– Genom att vi förhoppningsvis får halvdygn, så kommer det definitivt innebära en förbättrad arbetssituation, men jag anser fortfarande inte att det är tillräckligt, avslutar Niklas Åkermo.
Enligt regionrådet Mia Frisk (KD) kommer de två nya dagambulanserna placeras i Mullsjö och Aneby för att korta insatstiderna. Beslutet kommer nu att tas vidare upp i regionsstyrelsen.
Innan beslutet var fattat ville inte regionrådet Marcus Eskdahl (S) kommentera förslaget, men på tisdagskvällen säger han att Socialdemokraterna fört fram att de nya ambulanserna i länet ska hamna på de orter som har längst inställelsetid.
Han är nöjd att den ena hamnade i Mullsjö eftersom boende där under en längre tid jobbat för att få en ambulans till orten.
– Det känns bra att vi kan göra detta med bred politisk enighet, säger han.