Man och kvinna från länsstyrelsen i en båt i färd med att lägga nät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med länsstyrelsen ut på provfiske i Örsjön utanför Skeppshult. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Mörtfiske ska upptäcka försurning i länets sjöar

Uppdaterad
Publicerad

Mörtar ska ge svar på hur sjöar i länet mår. Under två veckor har Länsstyrelsen i Jönköping provfiskat mört i de sydöstra delarna av länet för att se om sjöarna är försurade.

Efter minskade anslag så har länsstyrelsen flaggat för att man kan vara tvungen att minska kalkningen i länets försurade sjöar.

Under de senaste två åren har kostnaden för kalkning ökat med nästan 25 procent och i april meddelade länsstyrelsen att 20 procent av planerade kalkningar i länet avslutas.

Lade ut nät

SVT Nyheter Jönköping följde med vid provfisket i Örsjön utanför Skeppshult där länsstyrelsen lade ut 18 stycken nät för att fånga mört som ger en bra indikation på hur försurade sjöarna är.

Denna gång fångades några stycken mörtar som kommer att provtas. Efter varje provfiskesäsong skrivs en ny rapport om årets provfiske i länet som publiceras på Länsstyrelsen i Jönköpings webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.