Anställda går på ett industrigolv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Åse Esselius, vd på Turab i Nässjö, vad hon tror behövs för att få de anställda att må bra på jobbet. Foto: SVT/Linda Mathillas

Så har Nässjöföretaget minskat jobbstressen: ”Krävs lite roligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Med erfarenhet från en tidigare arbetsplats med ohälsosam psykosocial arbetsmiljö har Åse Esselius reflekterat mycket över vad som skapar trivsel och hälsa på jobbet. Insikter hon har nytta av i sitt nuvarande jobb som vd på Turab i Nässjö.

– Det är viktigt med teamkänsla och att man känner att man har möjlighet att påverka sin arbetsdag, säger Åse Esselius.

Sedan tre år tillbaka är hon vd på Turab i Nässjö med 28 anställda. De arbetar med konstruktion, tillverkning och underhåll av vattenturbiner. För några år sedan var hon nära att bli utarbetad när hon började på en arbetsplats där hon inte fick rätt förutsättningar.

– Då började jag fundera mycket på vad som får oss att trivas på jobbet, säger hon och tillägger att alla företag idag brottas med den ekonomiska pressen och konkurrensen vilket stressar oss.

Många sjuka av stress

I december förra året var 1451 personer i Jönköpings län inne på en minst två veckor lång sjukskrivning. Det är nästan fyra gånger så många som under samma månad 2010.

I klippet ovan ger Åse Esselius sin syn på vad det kan bero på.

Verkstadschefen Håkan Salomonsson har arbetat på Turab i 27 år. Han menar att det är viktigt att se alla individer på en arbetsplats och förstå varandra.

– Något vi blivit bättre på här är möten där vi pratar om vad som ska ske framåt. Då blir alla mer engagerade, säger han.

Ytterligare en konkret åtgärd som kom till när Åse Esselius tog över är den ”förbättringstavla” som hänger i verkstan. Där blir det konkret vad som måste åtgärdas och alla har möjlighet att skriva upp punkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.