Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regionrådet Tommie Ekered (M) hur de resonerat kring biljettpriserna. Foto: Fredrik Weibull SVT

Näst dyraste bussbiljetten i landet – så försvarar politikern priset

Uppdaterad
Publicerad

Biljettpriserna inom kollektivtrafiken har ökat under de senaste åren runt om i landet. I Jönköpings tätort har priset ökat så mycket att enkelbiljetterna är näst dyrast i hela landet.

– Det är en komplex fråga när det gäller prissättning, säger regionrådet Tommi Ekered (M), som även är ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

När man köper en enkelbiljett i Jönköping så är det den näst dyraste i hela landet. Under de fyra senaste åren har den ökat med 25 procent. Månadskortet däremot är näst billigast i hela landet. Det har bara ökat med 6 procent under samma period.

Priser i kollektivtrafiken

Satsar på de som reser mest

– Tanken bakom det är ju att vi ska premiera de som reser mest. Det är vuxna som ska till jobbet, ungdomar, studenter och seniorer som vi prioriterat i det biljettsortiment som vi har, säger han.

I klippet berättar Tommie Ekered hur de har arbetat med biljettpriserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Priser i kollektivtrafiken

Mer i ämnet