Nästan var femte elev klarar inte grundskolan i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Närmare var femte elev som gick ut nian på högstadiet i Värnamo kommun i somras är inte behörig att söka ett nationellt program på gymnasiet. Det är något fler än i fjol. En bidragande orsak till kunskapstappet är pandemin menar utbildningsförvaltningen.

– Det är allvarligt på det sättet att alla elever har rätt till en utbildning och ett stöd enligt skollagen, säger Johan Grahn, barn- och utbildningschef på Värnamo kommun.

Det rör sig om 19,6 procent av niondeklassarna vars betyg i år inte gav dem behörighet att söka nationellt gymnasieprogram i Värnamo kommun. I fjol var den siffran 16 procent.

– Det är klart att pandemin och den sjukfrånvaro som varit påverkat och nu måste vi hjälpa eleverna tillbaka, säger Helena Gustavsson kvalitetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Värnamo.

Liknande situation för flera av länets kommuner

Totalt rör det sig om mellan 40 och 50 niondeklassare i Värnamo kommun som nu istället erbjuds en plats på ett introduktionsprogram på gymnasiet. De flesta väljer att läsa yrkesintroduktion där de tillsammans med yrkeskurserna läser upp betygen i svenska, engelska och matematik.

Enligt Johan Grahn får många av de som går ett yrkesintroduktionsprogram i Värnamo jobb efter utbildningen, framförallt fordon- och industrieelever.

En del av den så kallade skolmiljarden som Värnamo fått från regeringen kommer nu att användas för att öka stödet till de fyra högstadieskolorna med exempelvis fler specialpedagoger.

Samma problem i grannkommuner

Även i grannkommunen Gnosjö var närmare var femte niondeklassare inte behörig inför det här läsåret. I Vaggeryds kommun har antalet obehöriga elever ökat stort från drygt nio procent förra läsåret till 20 procent i år, enligt preliminära siffror.

Det finns även kommuner i länet som lyckats vända trenden och få fler elever behöriga, bland annat Gislaved och Eksjö.

Totalt i landet var 13.8 procent av eleverna i årskurs 9 inte behöriga att söka till gymnasieskolans nationella program förra året, enligt Skolverkets siffror. Nya siffror för det senaste läsåret kommer först den 29 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.