• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så jobbar skolan med elever som inte blir godkända

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte elev som gick ut årskurs nio i Gnosjö kommun i våras var inte behörig till de nationella programmen på gymnasiet. Flera av dem har nu börjat läsa upp sina betyg på Gnosjöandans kunskapscentrum.

– Svårigheten är att det är en stor bredd inom den här gruppen. Vissa är nära målen och vissa är längre ifrån, säger läraren Hampus Jonsson, som undervisar i samhällskunskap, geografi och juridik på GKC i Gnosjö.

I Gnosjö kommun blev 22 procent av eleverna i årskurs 9 inte behöriga till ett nationellt program inför läsåret 22/23. Det rör sig om 25 av totalt 112 elever och merparten av dem läser nu ett individuellt alternativ.

Lägger upp en individuell plan

– Vårt fokus är att de här eleverna ska bli behöriga till ett gymnasieprogram så vi fokuserar på grundskolans ämnen, säger Johanna Davidsson, rektor på Gnosjöandans kunskapscentrum.

Förra läsåret tog sig hälften av de 14 elever som läste ett individuellt program vidare till gymnasiet. Resterande går fortfarande kvar på GKC och fortsätter att läsa upp sina grundskoleämnen.

– Lyckas man inte nu så är det ju absolut inte kört. Vi har förhoppningsvis ett ganska långt yrkesliv framför oss, säger Hampus Jonsson.

Hör mer i klippet ovan.

Introduktionsprogram:

Introduktionsprogrammen ska ge obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program, eller leda till att de kan få ett arbete.

Huvudregeln är att inga behöriga elever ska gå ett introduktionsprogram. Alla elever följer en individuell studieplan. På introduktionsprogrammen är den individuella studieplanen mycket viktig eftersom det inte finns något examensmål.

Det finns fyra introduktionsprogram: programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ, språkintroduktion

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.