Nu får poliser i yttre tjänst kroppskameror

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga poliser i yttre tjänst i landet ska nu under hösten utrustas med kroppskameror som dokumenterar det som sker på arbetspassen. Här i länet är Jönköping, Habo och Mullsjö först ut. Enligt polisen kan kamerorna bidra till att minska hot och våld mot dem.

– Det är positivt och för den enskilde polisen innebär det en ökad trygghet, säger Marthin Gelbart, brottsförebyggande samordnare i polisområde Jönköping.

Södra Vätterbygdens lokalpolisområde är först ut här i Jönköpings län om någon vecka, vilket Jönköpings-Posten var först med att rapportera. Senare i höst ska även lokalpolisområde Värnamo och Höglandet få kroppskameror.

Redan 2018 startade ett pilotprojekt där poliser i region Syd och Väst utrustades med kroppskameror. Sedan har projektet successivt ökat runt om i landet och nu i höst är tanken att samtliga poliser som arbetar i yttre tjänst ska ha den här möjligheten.

Kameran ska hela tiden vara satt i förinspelningsläge men den enskilda polisen har alltid ett eget val när inspelningen ska starta. I framtiden är även tanken att kameran ska kunna streama händelser live till polisens ledningscentral. 

Mer kameraövervakning

Målet är att polisen i Sverige ska utveckla sin tekniska förmåga och från och med 2022 har myndigheten tillförts 400 miljoner kronor per år och även ett extra anslag bara för i år på 300 miljoner kronor.

Förutom mer kroppsburna kameror ska även fler fasta kameror på brottsutsatta platser sättas upp i Jönköpings län.

I klippet ovan berättar Marthin Gelbart hur kroppskamerorna kan leda till en ökad trygghet både för enskilda poliser och de som grips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.