Med den nya lagstiftningen kan unga mellan 15 och 17 år dömas till fotboja. I klippet berättar kriminalvårdsinspektör Andreas Lundell från Jönköping, mer om fotbojan och vad den nya lagstiftningen betyder. Foto: Kristin Renulf/SVT

Nu kan unga brottslingar få fotboja – ny lag sedan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet trädde en ny lagstiftning i kraft som gör det möjligt att döma unga brottslingar i åldern 15 till 17 år, till fotboja. För Kriminalvården innebär det att man nu får börja jobba med en helt ny målgrupp.

Påföljden elektronisk övervakning eller fotboja kan bli aktuellt när ungdomsvård och ungdomstjänst inte anses vara ett tillräckligt straff och blir alltså steget mellan ungdomsvård och sluten ungdomsvård. Ett glapp som hittills har varit väldigt stort, säger tillförordnad kriminalvårdsinspektör Andreas Lundell i Jönköping.

– Nu kan man fånga upp dessa individer tidigare och de kan få vara kvar i hemmiljön.

Andreas Lundell, tf kriminalvårdsinspektör. Foto: Kristin Renulf/SVT

Rån eller våldsbrott

Samtidigt innebär den nya lagstiftningen att Kriminalvården nu får börja jobba med en helt ny målgrupp; barn eller ungdomar. Men det arbetet kommer ske i nära samarbete med framför allt socialtjänsten.

– Jag tror att det samarbetet kommer gynna individen.

Eftersom lagstiftningen är ny har ingen ungdom hittills börjat bära fotboja i Jönköpings län och det är svårt att säga hur många som kommer att få påföljden. Enligt Andreas Lundell kan det röra sig om cirka fem personer om året. Det kan exempelvis gälla brott som stöld, rån eller våldsbrott. Hänsyn tas också till återfallsrisk och situationen kring den unge personen i övrigt.

Föreskrifter kan även finnas om den unges boende, skolgång eller fritid.

– Men ungdomsövervakning är en påföljd som sällan kommer utdelas första gången någon lagförs, utan främst vid upprepad brottslighet, säger Andreas Lundell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.