Jonathan Friberg och Elin Vilander från socialtjänsten i Jönköping, tror att den nya påföljden för unga kriminella kan göra stor skillnad. Hör mer om varför i klippet. Foto: Kristin Renulf/SVT

Socialtjänsten om fotboja för unga kriminella: ”Något som har saknats”

Publicerad

Steget från ungdomstjänst till sluten ungdomsvård har varit allt för stort. Det menar socialtjänsten i Jönköping som ser positivt på den nya lagstiftningen, som innebär att unga kan dömas till elektronisk övervakning i form av fotboja.

Jonathan Friberg och Elin Vilander jobbar båda inom socialtjänsten i Jönköpings kommun. De kommer framöver samarbeta med Kriminalvården för att hjälpa de ungdomar som döms till fotboja, att minska risken för återfall i brottslighet.

– Det här är en kraftfull påföljd och jag tror och hoppas att vi ska kunna få de här ungdomarna på rätt väg tillsammans, säger Elin Vilander, kurator socialtjänsten i Jönköping.

Viktigt med hemmiljö

Den stora vinsten för de unga med den här påföljden är att personen kan vara kvar i sin hemmiljö, säger Jonathan Friberg.

– Alla barn har rätt att bo hos sina föräldrar. Vi ser positivt på att kunna kombinera det här arbetet tillsammans med frivården och samtidigt kunna använda det sunda som finns runt omkring ungdomen i hemmiljön.

Men kan det inte vara just i hemmiljön som riskfaktorer finns?

– Jo, och det tar man också hänsyn till. Risker finns även om du blir dömd till sluten ungdomsvård och så småningom kommer tillbaka till samma miljö efteråt. Nu kan man träna på de aktiviteter och rutiner som ska vara fungerande på sikt, säger Elin Vilander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.