Hälsohögskolan i Jönköping  och Paula Bergman, folkhälsoutvecklare och doktorand inom välfärd och socialvetenskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Paula Bergman, folkhälsoutvecklare och doktorand inom välfärd- och socialvetenskap, berätta om vilka aktiviteter deltagarna brukar göra. Foto: SVT

Ny forskning – kultur på recept funkar mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Många människor mår dåligt och söker hjälp för psykisk ohälsa, därför har ny forskning tagits fram kring hur människor ska hitta tillbaka till ett bättre mående. Ny forskning på Hälsohögskolan i Jönköping visar att kultur på recept kan vara en del i det.

Studien har tittat på 200 deltagares förändring av stress, ångest och depression jämfört med en kontrollgrupp. Efter ett år så visade studien att de som tagit del av kultur på recept hade mindre psykisk ohälsa.

En anledning till att studien genomförts är att minska antalet sjukskrivningar. Att komma in i ett socialt sammanhang kan vara väldigt svårt när man varit sjukskriven en längre tid.

– Det handlar om att öka sitt psykiska välbefinnande, men också bryta isolering och komma in i ett sammanhang, säger Paula Bergman, folkhälsoutvecklare och doktorand inom välfärd och socialvetenskap.

Kultur på recept

Kultur på recept innebär att en grupp människor med psykisk ohälsa eller långvarig värk samlas i en grupp. Där de tillsammans stegvis gör olika kreativa aktiviteter. I början kan det vara läskigt för deltagarna att exempelvis sjunga eller skådespela framför de andra.

– Det är kravlöst, man behöver inte vara med, men ofta så kommer det ändå eftersom man känner tryggheten i gruppen.

Att personer som har liknande bakgrund får umgås, känna igen sig i varandras mående brukar skapa en bra gruppdynamik och trygghet.

I klippet hör du hur de kan veta att just kulturen får patienten att må bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.