Konflikten om den planerade gruvan utanför Gränna har varit en följetong under flertalet år. Hittills har människor som bor i området lyckats stoppa planerna på en gruva.
Axel Sjöqvist nya doktorsavhandling ger nya insikter i Norra Kärrs geologiska ursprung.
– Den fyndighet som finns i Norra Kärr är helt unik i Sverige, säger han och lägger till att det i hela världen finns cirka 100 liknande ställen.
Importerar nästan allt
För en grön omställning krävs tillräcklig tillgång till de metaller som vindkraftverk och elbilar byggs av. Vindkraftverken producerar mer el och elbilarna kan köra längre sträckor tack vare sällsynta jordartsmetaller, som är viktiga komponenter i elmotorer och generatorer. Och som finns i Grännatrakten.
Idag importerar EU 98 – 99 procent av sitt behov av sällsynta jordartsmetaller från Kina.
– Där har de framställts under tveksamma förhållanden för människor och miljö, säger Axel Sjöqvist.
Ansökan avslogs
Att bryta jordartsmetaller i Norra kärr är kontroversiellt.
– En kontaminering här skulle vara förödande, sa en fastighetsägare i Gränna när SVT var på plats förra året.
I maj i år avslog Bergsstaten en ansökan om bearbetningskoncession från Leading Edge Materials Corp. Motiveringen är att det krävs ett Natura2000-tillstånd. Företaget har dock överklagat beslutet.
Vill inte ta ställning i frågan
Även om Axel Sjöqvist säger att han generellt anser Sverige i så stor utsträckning som möjligt bör eftersträva självhushåll av mineraler vill han inte ta ställning till om han tycker att en gruva ska godkännas i Norra Kärr.
– Brytning av resurser påverkar alltid miljön på något sätt. Den påverkan försvinner inte när vi importerar metallerna, snarare blir den större ur ett globalt miljöperspektiv. Resurserna i berggrunden går tyvärr inte att flytta på. Det är upp till Mark- och miljödomstolen att bedöma om företagets nya plan för brytningen i Norra Kärr kan genomföras på ett miljösäkert sätt.