Om det blir avancemang för IFK Värnamo till Allsvenskan, blir det också sannolikt en ny arena, säger Gottlieb Granberg (M). Hör varför i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Mycket talar nu för ny fotbollsarena i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenskt spel för IFK Värnamo kan bli klart på måndag och om laget går upp från Superettan kommer helt nya krav att ställas på hemmaarenan Finnvedsvallen. Och högst troligt är därför att en helt ny arena kommer byggas.

Enligt Gottlieb Granberg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande i tekniska utskottet, kommer en ny fotbollsarena sannolikt byggas vid avancemang till Allsvenskan.

– Ja, med 90 procents säkerhet eller mer.

IFK Värnamo mot Allsvenskan

Anledningen är att Finnvedsvallen inte klarar de krav som ställs på en allsvensk fotbollsarena. Värnamo kommun har ansökt om dispens från kraven i tre år, men efter det behöver en ny aren finnas på plats.

– Finnvedsvallen behöver ändå rustas upp för att klara minimikravet under dessa tre år. Det kommer kosta mellan 12-13 miljoner, säger Gottlieb Granberg.

Beslut i februari

Tekniska utskottet har lämnat ett förslag till kommunstyrelsen som gäller ombyggnation av Finnvedsvallen för att klara dispenskraven. Men förslaget gäller också att utreda mer långsiktiga åtgärder, som ett arenabygge, förutsatt avancemang.

Förslaget ska behandlas i kommunstyrelsen på tisdag och senast i februari ska det finnas ett förslag på finansieringsmodell för att möjliggöra långsiktigt spel på elitnivå.

– Om fullmäktige tar det här beslutet i februari så rullar det igång, säger Gottlieb Granberg.

I klippet nedan berättar några värnamobor sina tankar kring ett eventuellt arenabygge.

Tre platser där arenan kan byggas

Enligt politiken finns det tre förslag på platser som är aktuella för bygget av en ny arena i Värnamo.

Ljussevekaområdet som ligger på andra sidan Lagan bara ett stenkast från Finnvedsvallen.

Ett annat förslag är vid riksväg 27 i västra delen av staden i närheten av reningsverket.

Ett tredje förslag är vid södra infarten till Värnamo från E4, vid konstmuseet Vandalorum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IFK Värnamo mot Allsvenskan

Mer i ämnet