Vid årsskiftet kom ett nytt EU-direktiv angående hanteringen av trädgårdsavfall. Många kommuner har tolkat direktivet som att det är förbjudet att elda sitt trädgårdsavfall på tomten, exempelvis Jönköpings kommun. Där ska kvistar och annat trädgårdsavfall sorteras från annat avfall och komposteras eller lämnas på någon av kommunens sortergårdar.
– Bestämmelserna trädde i kraft 1 januari i år och handlar egentligen om återvinning. Att man inte får elda upp avfallet blir en indirekt effekt, säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket.
Jönköpings kommun går nu ut och informerar invånarna för att husägarna ska känna till regelverket.
– Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar i detta nu med att ta fram underlag och rutiner för att kunna hantera frågor om undantag och för att kunna bedöma i vilka situationer vi har möjlighet till att ge dispens från förbudet om eldning, säger Malin Grahn, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun.
Det här gäller för valborgsmässoeld
Det finns möjlighet att ge dispens från förbudet, om eldningen sker i samband med offentliga tillställningar som till exempel majbrasor på Valborgsmässoafton och om eldningen görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön.
– För att göra upp valborgsmässoeld måste man idag anmäla det till räddningstjänsten. Vi kommer därför att kontakta dem som redan har gjort en sådan anmälan för att kunna ge dispens för i år. Nästa år har vi hunnit att samordna oss med räddningstjänsten och kommer då att ha ett tydligt tillvägagångssätt för att ansöka om dispens för valborgsmässoeldar, säger Malin Grahn.
Men alla kommuner tolkar inte EU-direktivet på samma vis, exempelvis Värnamo kommun där det även i fortsättningen är tillåtet att elda.