Anton Hallden, länsfiskekonsulent länsstyrelsen i Jönköpin står vid vättern iklädd blå jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klipper förklarar länsfiskekonsulent Anton Halldén hur fisken i Vättern rör sig och hur det kan påverka framtidens fiskeförbudszoner. Foto: Jonas Tubbin/Valeria Calderon

Nya fakta om fisken i Vättern förvånar – simmar längre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Fiskar i Vättern simmar över hela den 13 mil långa sjön – något som förvånar forskare.

– I böckerna står det att gäddan lurar i vassen, men den informationen har gäddan i Vättern inte tagit till sig, den simmar över hela sjön, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Jönköping.

I fiskspårningsprojektet, som har pågått sedan 2021, har sändare opererats in i över 400 fiskar av olika arter. Deras rörelsemönster fångas upp av över 60 mottagare på Vätterns botten.

Dessa töms regelbundet på information och då byts även batterier. De inopererade sändarna i fiskarna fungerar i cirka tre år.

– Det är viktigt att ha en förståelse för arterna som finns i sjön så att vi har en så bra förvaltning som möjligt. Vättern är ett värdefullt, men känsligt ekosystem. Det ställer höga krav på att vi är försiktiga, säger Anton Halldén.

I klippet ovan förklarar länsfiskekonsulent Anton Halldén hur den nya kunskapen kan påverkar fiskeförbudszonerna i framtiden.

Stabilt bestånd av öring och röding

Anton Halldén skulle vilja se att övervakningen permanentades, men hoppas att de åtminstone ska få loss pengar så att projektet kan fortsätta i minst tre år till.

– Det är ju så länge som sändarna i fiskarna fungerar.

Det stora orosmolnet för framtiden är ett varmare klimat där temperaturen i Vättern stiger, något som skulle kunna påverka rödingens reproduktion negativt eftersom det är en kallvattenfisk.

Hur mår fisken i Vättern i dag?

– För rödingen tittar vi på nya regler för att minska fisketrycket något. Det är ett högt fisketryck, det är attraktiva arter att fiska, men det är ändå ett stabilt bestånd, säger Anton Halldén.

Fiskespårningsprojektet är ett samarbete mellan SLU, länsstyrelserna runt Vättern och sportfiskarna och finansieras med pengar från Havs- och vattenmyndigheten.

Antal sändare i Vätterfisk

Röding: 90

Öring: 74

Harr: 50

Lax: 160

Gädda: 30

Abborre: 10

Lake: (pilotstudie) 1

Signalkräfta: (testmärkning) 4

Fiskar man upp en fisk med sändare ska den skickas till SLU. Här hittar du information om hur du gör.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.