tre personer ikädda skyddskläder står med en fjärrkontroll för pålningsarbete

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Marianne Gjertsen Ebbesen, Obos koncerndirektör för bostadsutveckling trähus, styra maskinen som satte den första pålen i nya fabriken. Hon assisterades av Joakim Henriksson, vd Obos Sverige. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Obos satsar halv miljard kronor på fabriken i Myresjö

Uppdaterad
Publicerad

Trots tuffa tider för småhusbranschen väljer hustillverkaren Obos nu att inleda en satsning på att modernisera fabriken i Myresjö.

Satsningen är på totalt en halv miljard kronor och sker i fyra etapper.

Under måndagen inleddes satsningen med en ceremoni där en vägg i den gamla fabriken revs och pålning för den nya anläggningen inleddes. Koncernledningen fanns på plats.

Halverad personalstyrka

Trots tuffa ekonomiska tider då Obos har halverat personalstyrkan, från 900 till 450 de senaste åren, gör de nu en storsatsning på fabriken i Myresjö.

– Trots utmanande tider i bostadsutvecklingsbranschen väljer vi att invester i framtiden. Satsningen är ett tydligt bevis på vår starka tro på att marknaden kommer tillbaka och på vår förmåga att leda utveckling inom hållbart byggande, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Bättre arbetsmiljö

Den nya fabriksanläggningen får helautomatiserat lager med självgående truckar. Det kommer att minska trucktrafiken, vilket förbättrar både produktionsflölde, arbetsmiljön och säkerheten i fabriken. Det ska också bli färre tunga lyft för personalen.

Investeringen i fabriken i Vrigstad stoppades i tillståndsprocessen. Den är nu pausad och nu satsar Obos på att investera i fabriken i Myresjö.
Första etappen ska stå färdig 2026.

Kraftigt minskad småhusförsäljning

Före kriget i Ukraina och den rusande inflationen, som ledde till räntehöjningar, producerade Obos cirka 1 400 bostäder per år, nu är den siffran cirka 600.

I klippet hör du bland annat hur Marianne Gjertsen Ebbesen på Obos ser på framtiden för småhusbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.