Man står vid busshållplats och stadsbuss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadsbussarna ska bli tryggare för både för busschaufförer och resenärer när Jönköpings länstrafik sätter in fler väktare. Foto: SVT

Ökad bevakning på stadsbussarna i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings länstrafik sätter nu in fler väktare och ordningsvakter på stadsbussarna i Jönköping. Senast igår blev en chaufför slagen i ansiktet i samband med ett bråk på en buss i Jönköping och för två veckor sedan blev en man grovt misshandlad på buss 28.

Men det är inte våldshändelserna som är den främsta orsaken till den ökade bevakningen från och med i höst, enligt Länstrafiken.

– Anledningen är vår biljettkontroll som vi vill öka nu under hösten men en bieffekt är förstås att det påverkar trygghetskänslan, säger David Lundberg, busschef på Jönköpings länstrafik.

”Tuffare attityd”

Det blir alltså fler väktare på bussarna, något P4 Jönköping var först att berätta.
Stefan Löfgren, platschef på bussbolaget Vy som kör bussarna i Jönköping, är positiv till satsningen. Han upplever att chaufförerna känner sig mer utsatta i sitt jobb på grund av tuffare attityder i samhället.

– Det är väldigt tråkigt. Vi är ju en viktig samhällsaktör och jag tänker att det här avspeglar hur vi har det i vårt samhälle, säger Stefan Löfgren.

SVT har begärt ut antalet rapporterade incidenter när det gäller hot och våld riktat mot förare eller resenärer och under det senaste halvåret rör det sig om 35 anmälda ärenden till JLT.

Över 20 miljoner resor

Men David Lundberg menar att det sett till antalet bussresor med länstrafiken, över 20 miljoner varje år, sker förhållandevis få incidenter där hot och våld förekommer.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.