Mer pengar till våldsutsatta kvinnor i Jönköping

Publicerad

Jönköpings kommun har under de två senaste åren då coronapandemin pågått, fått ökade kostnader när det gäller verksamheten där skyddat boende till utsatta kvinnor ingår. Nu tillförs verksamheten våld i nära relationer, fem miljoner kronor på grund av stort underskott.

Under pandemin har antalet fall som anmälts till Jönköpings kommun om behov av skyddat boende ökat. Under 2020 var det 400 individer som hörde av sig, vilket kan jämföras med 275 år 2018. Utöver detta tillkommer samtal som tas emot av kvinnojouren eller andra hjälplinjer.

Alla samtal leder inte till placering i skyddat boende men ökningen är tydlig, enligt Stefan Österström, socialdirektör.

– Det är helt klart en brantare kurva under åren med pandemin. De som behöver skyddat boende är mer utsatta och kräver mer utredningsåtgärder.

Stefan Österström är socialdirektör i Jönköpings kommun och i klippet berättar han vad personalbristen kan få för konsekvenser för verksamheten och brukarna. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Jönköpings kommun har avtal med kvinnorjouren om fyra skyddade boenden. Dessa boenden är inte långsiktiga utan har en genomströmning av flera personer i behov av skydd. Andra tillfälliga boenden kan bli aktuella om situationen är akut.

– Då blir det boende på hotell eller liknande och där ser vi att kostnaden har ökat.

Underskott på sju miljoner

Under 2020 blev underskottet för verksamheten våld i nära relationer i Jönköpings kommun sju miljoner kronor. I nästa budget tillförs därför fem miljoner, ett beslut som nyligen klubbades igenom i kommunfullmäktige.

– De här pengarna går främst till skyddade boenden, säger Stefan Österström.

Kan ni hjälpa alla som behöver hjälp?

– Ja, det tycker vi. Vi gör en riskbedömning och köper en plats om läget är akut. Det kan vara boende i kommunen och ibland även i andra kommuner.

I klippet hör du Stefan Österström beskriva läget och hur han ser tillskottet i budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.