Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter mer om hur personal beskriver arbetsplatsen. Foto: Ebba Öberg/SVT

Personal på Långanäs vittnar om komplex arbetsplats

Publicerad

Under fredagen stängdes SiS-hemmet Långanäs i Eksjö på obestämd tid. Personal som SVT varit i kontakt med berättar om en komplex arbetsplats där våldsamma situationer kan uppstå, men också bristande ledarskap från chefer.

Det var i måndags som Inspektionen för vård och omsorg fattade beslut att stänga SiS-hemmet Långanäs utanför Eksjö, efter uppgifter om våld mot placerade ungdomar. Till exempel ska en av ungdomarna ska ha fått sin arm bruten efter ett ingripande av personal.

SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med flera som tidigare arbetat eller arbetar på SiS-hemmet. De vittnar om en komplex tillvaro där det kan uppstå svåra situationer med våld och hot samtidigt som tillvaron ska vara trygg för de ungdomar som är placerade där.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

– Det är en oerhört komplex värld att jobba i. Det är barn med stora problem, och jag haft kollegor som blivit misshandlade på jobbet för att man sätter gränser, säger en av de tidigare anställda.

Bristande ledarskap

En annan tidigare anställda upplevde ett bristande ledarskap från chefer.

– Chefer gör inte det de säger att de ska göra, eller ser till att behandlingsplaner följs, säger hen.

Jessica Lifström, tillförordnad chef för Långanäs har tidigare sagt till SVT Nyheter att uppgifterna om våld mot barn behöver utredas innan hon kan kommentera dem närmare.

I klippet berättar SVT:s reporter mer om vad personal från Långanäs sagt om arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet