Det nya schemat gäller inom hela socialförvaltningens verksamheter, men inom funktionshinderomsorgen har vissa justeringar gjorts. För de 3 000 anställda i äldreomsorgen kommer det att finnas några schemamallar att välja på, men det är nu slut på att styra sina egna scheman.
– Det har ju varit en morot för mig, att veta att jag kan lägga fler pass under en period för att kunna vara mer ledig sedan. Det har gjort att jag har fått ihop mitt privatliv och arbetsliv, säger Joanna Jansen, undersköterska.
Oro över vardagen
Viveca Johansson har jobbat inom äldreomsorgen i tjugo år. Hon oroar sig nu för hur hon, som ensamstående ska få vardagen att gå ihop.
– Vissa veckor kommer jag inte träffa min son, och det är inte lätt att hitta barnvakt till honom, eftersom han har en funktionsvariation.
Steg i fel riktning
De senaste veckorna har SVT Nyheter Jönköping fått många mail från oroliga anställda. Oron handlar dels om den egna situationen, men också hur kommunen ska få ihop tillräckligt med personal för att täcka.
– Detta är ett steg i fel riktning i en bransch som redan har extremt stora svårigheter att locka till sig ungdomar. Man fortsätter att dra ner statusen i vår yrkesroll, skriver en nattpersonal på ett äldreboende.
– Att sälja in förändringar med fler och kortare arbetspass med den lilla extra kryddan att många även tvingas arbeta fler helgpass och sedan kalla det för hälsosamma arbetstider är för mig mycket märkligt, skriver en anställd.
– Vi bytte schema 2022. Nu mår vi generellt mycket bättre och känner att vi har ett bra schema och orkar både att arbeta och ha ett liv utanför arbetet. Ska vi arbeta varannan helg igen är vi rädda att det kommer bli fler sjukskrivningar och folk som känner att de måste gå ner i procent, skriver en annan.
I klippet ovan hör du Joanna Jansen, Åsa Lindh och Viveca Johansson berätta hur det nya schemat påverkar dem. Här nedan här du kommunens svar: