I klippet hör du Johan Borg, operativ samordnare i lokalpolisområde Värnamo, beskriva personerna bakom gängkriminaliteten. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen avfärdar rykte om Värnamosprängningen

Publicerad

Det finns inget i dagsläget som tyder på att den sprängladdning som exploderade i Värnamo natten mot torsdagen var ämnad för att skrämma vittnen. Det säger Rickard Finndahl, chef på grova brotts-gruppen på Höglandet och Värnamo.

– Det figurerar många ryktet om att det ska handla om skrämma vittnen på den här platsen. Det finns inget i utredningen i nuläget i alla fall som tyder på det, säger Rickard Finndahl på en presskonferens under måndagen.

Polisen vet fortfarande inte vad för typ av sprängämne som detonerat. Det är heller inte känt vad som var målet.

Våldsvågen i Värnamo

– Det som vi lägger kraft på är att kartlägga den här avlidne mannens sista timmar eller dygn, säger Finndahl och fortsätter:

– Vi lägger också stort fokus på att ta reda på anledningen till att den här avliden mannen anträffades på just denna plats. Och vi kan heller inte utesluta att det finns fler gärningspersoner som är knutna till den här händelsen.

Rickard Finndahl, chef grova brotts-gruppen lokalpolisområde Höglandet och Värnamo. Foto: Mikael Fritzon/TT

Bandidos

Den man som avled i torsdags förra veckan i samband med att han hanterade en sprängladdning vid ett garage utanför ett flerfamiljshus i Värnamo tillhörde ett kriminellt nätverk, och enligt uppgifter som SVT tagit del av hade han kopplingar till mc-klubben Bandidos. Polisen har ännu inte gått ut och bekräftat uppgiften om gängtillhörigheten.

Personerna bakom våldsbrottsligheten

Polisen säger att situationen i Värnamo skiljer sig från många andra städer där det förekommer våldskonflikter. I klippet ovan hör du Värnamopolisen Johan Borg beskriva personerna bakom gängkriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet