Kommunpolisen Maja Karlsson står och tittar mot kameran i sin mörkblåa polisuniform. Hon har blont hår, i bakgrunden är en vit dörr till vänster om henne och till höger ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Maja Karlsson berättar i klippet varför det är viktigt för polisen att delta i projektet. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Polisen i Jönköping ska nå fler föräldrar – vill motverka barnrekrytering till kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren såg polisen tecken på att det förekom rekrytering av barn till kriminella gäng i kommunen.

Nu deltar polisen i ett nytt projekt att motverka detta.

– Det är viktigt att nå föräldrar, säger kommunpolisen Maja Karlsson.

Polisen i Jönköpings kommun försöker nå ut till föräldrar, bland annat hos SFI:s kommunala vuxenutbildning på Folkuniversitetet. Det är en del i att motverka rekrytering av barn till kriminella gäng.

– Jag har berättat om vilka signaler man ska uppmärksamma hos sitt barn, exempelvis om de kommer hem med dyra kläder eller får swish-betalningar från okända konton, säger Jönköpings kommunpolis Maja Karlsson.

Nu når ni en grupp föräldrar, hur ska man nå ut ännu fler?

– Vi har ett pågående samarbete med Jönköpings kommun där vi deltar på olika föräldramöten, där man kan få precis samma information som här. Så vi träffar en bred målgrupp och vi märker att det ger bättre effekt än att exempelvis skicka ut information digitalt.

I klippet ovan hör du om föräldrarnas roll i att motverka rekryteringen av barn till kriminella gäng.

Viktig målgrupp

Projektet genomförs hos Folkuniversitetet på uppdrag av Jönköpings kommun och startade med en föreläsning av kommunpolisen Maja Karlsson. Förutom att berätta om gängkriminalitet, så är syftet också att skapa tillit till polisen.

– Vi måste ha den här dialogen och svara på frågor, för det kan finns en osäkerhet idag i den här målgruppen kring vad vi står för och vad vi har för arbetsuppgifter, säger Maja Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.