Efter tisdagens skolskjutning i Örebro har polisen från region öst erbjudit sin hjälp till polisen i region Bergslagen.
– Vi har förstärkt med ett antal resurser med olika kompetenser för att bistå region Bergslagen, bland annat med det trygghetsskapande arbetet, säger Mats Pettersson, presstalesperson på Polisen.
Räddningschef Samuel Nyström i Jönköpings kommun har också, enligt uppgift till SVT, erbjudit att hjälpa till med POSOM-insatser.
Flaggas på halv stång
Statsminister Ulf Kristersson beskriver attentatet som ”den värsta masskjutningen i svensk historia”. Han har uppmanat om sorgeflaggning i hela Sverige till stöd för de drabbade, vilket bland annat Vetlanda och Sävsjö kommun har meddelat att de gör.
”Jag vill med dessa rader uttrycka delad sorg med övriga i vårt land och mina tankar går till Örebro och de drabbade, deras nära och kära och alla som på något sätt drabbats av händelsen. Vi flaggar idag på halv stång vid Kommunalhuset”, skriver Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, i ett mejl till SVT.
Skolskjutning i Örebro
Statsminister Ulf Kristersson: "Alla vill veta varför"
Efter masskjutningen på Risbergska Skolan i Örebro återstår många frågor, samtidigt som omfattningen av händelsen börjar sjunka in.
- Nu börjar vi alla kunna ta in vidden av detta när namnen och vittnesmål kommer ut, Alla vill veta varför detta skedde säger Ulf Kristersson.
Majoriteten av de som dödades har utländsk bakgrund. Han säger att han förstår att frågor om masskjutningen kan ha haft ett rasistiskt motiv väcker rädsla och oro.
- Bara misstanken om att det skulle kunna finnas ett sådant motiv förstår jag väcker rädsla hos människor. Jag vill bara uttrycka min respekt för detta utan att dra några slutsatser vilket är polisens uppgift, säger Ulf Kristersson.
Överblick
Enormt intresse i Norge för masskjutningen
Masskjutningen i Örebro har skapat stora rubriker i många internationella medier. Norska krim-journalisten Benjamin Vorland Andersrød från norska NRK lämnar idag Örebro efter att ha varit här i fyra dagar och intervjuat poliser och anhöriga. Intresset för masskjutningen har varit stort i Norge menar han och diskussioner har följt gällande hotet för potentiella masskjutningar.
– Det verkar som det kan komma en debatt i Norge om man borde göra på samma sätt som Örebro hade gjort här, att träna elever och lärare på dessa scenarion, säger Benjamin Vorland Andersrød.
Biskop Andreas Holmberg: "Sverige har skakats om"
Biskopen Andreas Holmberg säger i SVT:s sändning att "hela Sverige har skakats om" efter massmordet i Örebro.
Andreas Holmberg svarar på frågan hur man ska ta sig vidare från sorgen och hur man ska hitta ljuset efter stora tragedier.
- Det är gemenskap, att inte vara själv och att inte isolera sig. Utan att prata med en medmänniska, ringa någon eller knacka på hos grannen. Gå till kyrkan, tänd ett ljus och sitt där en stund, säger han och fortsätter:
- Att inte vara själv med sin sorg, för då riskerar man att fastna.
Regionpolischefen: Fullt fokus på utredningen
Under lördagen har Bergslagens regionpolischef Patrick Ungsäter besökt brottsplatsen tillsammans med poliser.
- Det var en väldigt stark upplevelse att tillsammans med mina kollegor gå igenom den här stora lokalen. Det känns viktigt för att på något sätt förstå det som har inträffat.
Patrick Ungsäter uppger att de sedan masskjutningen arbetat intensivt och metodiskt med utredningen, men säger samtidigt att han förstår att kritiska frågor ställs om polisens arbete.
- Vi måste utgå från fakta och vi kommer få svar om vi inte tar genvägar. Det är oerhört viktigt för att anhöriga ska få svar på hur det kunde hända, vad som var motivet och hur det gick till.
Polisens insatsledare: "Det kommer bli svårt att få alla svar"
Lars Bröms, insatsledare för DVI-gruppen som arbetat med identifieringen av dödsoffren efter masskjutningen säger att det kommer bli svårt att fullständigt få svar på vad som skedde under timmarna inne på Risbergska skolan.
- Den misstänkta gärningsmannen är ju avliden så det kommer bli svårt att få ett definitivt svar, säger Bröms.
Han uppger att hans bild av händelseförloppet är att poliserna som var först på plats lyckades bryta gärningsmannens fokus.
- Min bild är att efter gärningsmannen blir konfronterad av polis så springer han in och tar sitt eget liv. Med det så har mina kollegor räddat livet på många människor därinne.
SVT:s reporter om timmarna efter dådet
SVT:s reporter Oskar Jönsson lämnade Stockholm strax efter de första uppgifterna om att något skedde på Campus Risbergska i Örebro kom in.
- Det var ganska diffusa uppgifter först men på plats möts vi av ett enormt polispådrag. Jag vet att jag tittade på några poliser som var chockade och tomma i blicken. Då förstod jag att det är något allvarligt som pågår här, säger Oskar Jönsson.
De följande timmarna präglades av osäkerhet där polisen ännu inte bekräftat dödsoffer.
- Vid 18-tiden när vi står och sänder blir jag uppropad i öronsnäckan och får veta att jag ska säga att det är tio döda. Jag fick be att få det repeterat tre gånger för det var svårt att ta in.
Hör mer i klippet ovan.
Ingvar Carlsson: "Vi måste samla nationen och skapa gemenskap"
Tidigare statsminister Ingvar Carlsson berättar i SVT om hur politiker ska hantera nationella kriser. Carlsson fick själv under sin tid som statsminister uppleva flera landssorger.
– Första känslan var "inte nu igen". Eftersom jag upplevt katastrofer, inte liknande, men det finns gemensamma drag. Det är stor sorg, chock, saknad och enskilda människor som drabbas oerhört hårt.
Ingvar Carlsson var statsminister efter mordet på Olof Palme (1986) och under Estoniakatastrofen (1994). Han tycker att en statsministers viktigaste uppdrag under kris är att samla nationen:
– Vi måste visa de drabbade att de inte är ensamma, säger han.
Helgstudion sänder extra under lördagen
SVT Nyheters Helgstudion öppnar under lördagen upp för samtal om sorgen efter masskjutningen i Örebro.
Bland gästerna finns bland annat tidigare statsminister Ingvar Carlsson som ledde Sverige genom sorgen efter Olof Palmes död och Estonias förlisning.
Även statsminister Ulf Kristersson gästar studion.
- Vid nationella kriser är SVT en viktig samlingsplats för svenska folket. Efter några dagar av intensiv nyhetsbevakning känns det naturligt att ge plats för samtal och perspektiv på det som hänt, säger Karin Ekman, programchef på SVT Nyheter.
Programmet sänds i bitar inom ramen för SM-veckan i Borås med starttiderna 9.15, 11.10, 13.00 samt 15.00 i SVT1 och på SVT Play.
Programledare är Ted Wigren.
Experten: Han stämmer in på mallen
Jonas Trolle, generaldirektör på Brå och tidigare chef för centrum mot våldsbejakande extremism och lett regeringens arbete för skolsäkerhet, gästade under fredagen SVT:s Aktuellt. Där målar han upp en bild av den typiska ensamagerande gärningsmannen.
- Genomgående med de här personerna är att de ofta är ensamma, det är en radikalisering som sker online eller i små grupper. Det är personer som har svårt med sociala kontakter men som också har upplevelser om misslyckande, säger Trolle.
En bild han tycker stämmer bra in på Rickard Andersson, den misstänka gärningsmannen.
- Det jag fått höra stämmer väl in. Jag vill vara noga med att säga att de flesta människorna som har det här beteendet inte blir massmördare, det vill jag vara jättetydlig med.
Statsministern: "Svårt att finna ord"
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en kommentar till SVT att "Det är så fruktansvärt att det är svårt att finna ord", om beskedet som familjerna idag fått i och med identifieringen.
"De som dödats var i skolan för att lägga grunden för den framtid som nu tagits ifrån dem, och för att vara med och bidra till vårt gemensamma land. Det var personer som gjorde vårt samhälle starkare. När gärningsmannen attackerade dem, attackerade han oss alla".
Han skriver också att landet nu behöver sluta upp och enas bakom "allt det vi gemensamt håller kärt".
"Mina tankar är hos de anhöriga som nu fått det samtal som är det värsta man kan få. Till er vill jag säga: ni är inte ensamma. Vi står bredvid er, hela Sverige bär sorgen med er", skriver statsministern.