Efter tisdagens skolskjutning i Örebro har polisen från region öst erbjudit sin hjälp till polisen i region Bergslagen.
– Vi har förstärkt med ett antal resurser med olika kompetenser för att bistå region Bergslagen, bland annat med det trygghetsskapande arbetet, säger Mats Pettersson, presstalesperson på Polisen.
Räddningschef Samuel Nyström i Jönköpings kommun har också, enligt uppgift till SVT, erbjudit att hjälpa till med POSOM-insatser.
Flaggas på halv stång
Statsminister Ulf Kristersson beskriver attentatet som ”den värsta masskjutningen i svensk historia”. Han har uppmanat om sorgeflaggning i hela Sverige till stöd för de drabbade, vilket bland annat Vetlanda och Sävsjö kommun har meddelat att de gör.
”Jag vill med dessa rader uttrycka delad sorg med övriga i vårt land och mina tankar går till Örebro och de drabbade, deras nära och kära och alla som på något sätt drabbats av händelsen. Vi flaggar idag på halv stång vid Kommunalhuset”, skriver Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, i ett mejl till SVT.
Skolskjutning i Örebro
Partiledarna som närvarar på minnesgudstjänsten
Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) kommer båda att närvara vid minnesgudstjänsten i S:t Nicolai kyrka i Örebro eftermiddag.
Dit kommer även Johan Pehrson (L) och Muharrem Demirok ( C). Men flera andra partiledare har förhinder.
Nooshi Dadgostar (V) befinner sig i Bryssel på ett möte och inte heller någon av Miljöpartiets språkrör kan närvara på minnesgudstjänsten, meddelar MP:s presstjänst. Likt Vänsterpartiet ska partiet istället ha lokala representanter på plats.
Jimmie Åkesson (SD) kommer inte heller han att närvara vid gudstjänsten. Ebba Busch (KD) ännu inte lämnat något besked.
Gudstjänsten sänds här och på SVT Play med start 15.00.
"Det här kommer få politiska konsekvenser"
Masskjutningen i Örebro kommer få politiska konsekvenser, säger Mats Knutsson, inrikespolitisk kommentator på SVT.
– Drottningen talade om att hon vill att svenska folket ska återskapa det fina Sverige. Men den här typen av händelser leder oftast snarare fram till mer av stängsel och staket.
– Redan nu har man börjat prata om vikten av att öka skolsäkerheten. Det kan handla om kodlås på skolor och få rätt att undersöka väskor.
Även vapenlicenser och motivet bakom masskjutningen kan skapa politiska diskussioner, enligt Knutsson.
– Skulle det framgå att det också finns rasistiska motiv får du en debatt om främlingsfientlighet och rasism.
Extrainsatt sändning – sammanfattar dygnet
SVT Nyheter sänder ett extrainsatt program för att ge en sammanfattning av det senaste dygnet efter masskjutningen i Örebro.
Programmet kommer att ge en inblick i de senaste uppgifterna. Följ sändningen ovan för att få uppdateringar om denna tragiska händelse och dess konsekvenser.
Här lyser Öresundsbron upp — för offren i Örebro
Med anledning av skjutningen tändes Öresundsbron vid skymningen för att hedra de personer som mist livet.
I ett pressmeddelande meddelar bron att man vill hedra offren, delta i sorgen och visa medkänsla med alla drabbade och deras anhöriga.
Belysningen symboliserar Sveriges flagga på halvstång och kommer vara tänd fram till soluppgången på torsdagen.
Experten: Kraven för terrorklassning
Frågorna är många efter tisdagens skolskjutning i Örebro där minst elva personer miste livet och flera skadades allvarligt.
Enligt polisen har man i nuläget inte hittat någon ideologisk motivation bakom skjutningen, och frågan om det rör sig om ett terrorbrott eller inte kvarstår.
– Våldet ska fungera som en budbärare för ett politiskt budskap, säger terrorforskaren Hans Brun.
Forskaren om huruvida skolskjutningen i Örebro kan klassas som terrorism, i klippet.
Experten: Därför är ryktesspridning farligt
I krissituationer är det naturligt att man försöker ta reda på så mycket som möjligt. Men det finns också risk att felaktig information sprids, vilket källkritiksexperten Jutta Haider varnar för.
– Man riskerar att göra en redan allvarlig situation ännu värre, säger hon.
Se mer av Jutta Haider i klippet.
Chefskirurgen om insatsen på sjukhuset
Här arbetar traumateamet för fullt med vårdandet av flera skadade efter skjutningen på Campus Risbergska i Örebro. SVT har besökt Universitetssjukhuset i Örebro där chefskirurgen Ioannis Ioannidis berättar om det senaste intensiva dygnet.
– De la ner hela sitt hjärta och engagemang, säger han om sjukhuspersonalens insats.
Se mer av Ioannidis i klippet.
Akademisk högtid i Örebro inställd
Örebro universitet ställer in årets akademiska högtid, skriver de i ett pressmeddelande. Evenemanget sker varje år i februari, och vid högtiden promoveras nya doktorer och nya professorer installeras. Vid det stora arrangemanget, med fler än 400 gäster, brukar också priser delas ut.
– Örebro är en stad i sorg. Vi ställer nu in vår akademiska högtid med anledning av den värsta skjutningen i Sveriges historia, säger rektor Johan Schnürer i pressmeddelandet.