Bild med två sektioner. Till vänster står flera personer i traditionella kläder framför ett gult hus med texten ”Hotel Amalias Hus”, medan en staty föreställande en kvinna är placerad i mitten. Till höger syns en person som arbetar i ett kök, där de förbereder godis med en röd och vit randig massa på en arbetsyta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Grännaborna om Amalias betydelse för bygden. Foto: Adam Wännman Zetetrqvist/SVT

Polkagrisdrottningen Amalia Erikson från Gränna fyller 200 år

Publicerad

Amalia Erikson fyller 200 år idag och hon firades ordentligt i hemstaden Gränna.

Gränna levde upp då det bjöds på stort kalas idag.

Ett helt gäng Amalior under ledning av Inger Krantz samlades på kyrkogården vid Amalias grav vid kapellet. Där planterades en julros och därefter åkte de upp till statyn där museichef Håkan Joriksson pratade om Amalia Eriksons betydelse och Amaliastatyn kläddes med en krans.

– Ibland händer det att man slänger en liten tanke på henne. Och att man uppskattar det väldigt mycket, det hon startat, säger Gabriel Kaindl, som jobbar som polkagrisbagare i Gränna.

Detta var Amalia Erikson

Amalia Erikson, född 1824, är en ikon inom svensk konfektyrhistoria. Hon föddes i Jönköping och blev senare änka i tidig ålder. För att försörja sig själv och sin dotter startade hon en karamellfabrik i Gränna 1859. Det var här hon skapade den berömda polkagrisen, en röd- och vitrandig godisstång med pepparmintsmak, som snabbt blev populär.

Amalia var en pionjär som trotsade tidens normer. Hon lyckades få tillstånd att driva sitt företag, vilket var ovanligt för kvinnor på den tiden. Hennes innovation och entreprenörsanda lade grunden för en tradition som lever vidare än idag. Polkagrisen har blivit en symbol för Gränna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.