Gränna levde upp då det bjöds på stort kalas idag.
Ett helt gäng Amalior under ledning av Inger Krantz samlades på kyrkogården vid Amalias grav vid kapellet. Där planterades en julros och därefter åkte de upp till statyn där museichef Håkan Joriksson pratade om Amalia Eriksons betydelse och Amaliastatyn kläddes med en krans.
– Ibland händer det att man slänger en liten tanke på henne. Och att man uppskattar det väldigt mycket, det hon startat, säger Gabriel Kaindl, som jobbar som polkagrisbagare i Gränna.
Detta var Amalia Erikson
Amalia Erikson, född 1824, är en ikon inom svensk konfektyrhistoria. Hon föddes i Jönköping och blev senare änka i tidig ålder. För att försörja sig själv och sin dotter startade hon en karamellfabrik i Gränna 1859. Det var här hon skapade den berömda polkagrisen, en röd- och vitrandig godisstång med pepparmintsmak, som snabbt blev populär.
Amalia var en pionjär som trotsade tidens normer. Hon lyckades få tillstånd att driva sitt företag, vilket var ovanligt för kvinnor på den tiden. Hennes innovation och entreprenörsanda lade grunden för en tradition som lever vidare än idag. Polkagrisen har blivit en symbol för Gränna.