Under onsdagen träffade Jönköpings kommuns chefsjurist representanter från Riksarkivet för att diskutera frågan, men någon överenskommelse nåddes inte.
– Riksarkivet ser frågan om äganderätten och därmed var Jönköpings privilegiebrev ska förvaras som en ren principfråga. Det fanns ingen möjlighet att ens diskutera en fortsatt förvaring av privilegiebreven i Jönköping, säger Lars-Åke Svensson, i ett pressmeddelande från kommunen.
Utfärdades 1284
Privilegiebreven är de äldsta som bevarats i Sverige som någon svensk stad har fått och de utfärdades av Magnus Ladulås år 1284. Konfliken ligger i att Riksarkivet vill att de skickas till Landsarkivet i Vadstena. Men breven har förvarats i Jönköping under flera hundra år.
Var breven ska förvaras kommer nu att avgöras i Stockholms tingsrätt den 15 februari nästa år.
– Privilegiebreven är unika och en väldigt viktig del av Jönköpings historia. De har förvarats här i flera hundra år och är dokument som binder ihop vår historia med nutiden. Det finns, som vi ser det, ingen anledning att de ska flyttas från sin historiska hemvist, säger Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande.
Brev från Gränna
Riksarkivet vill även att Grännas privilegiebrev från 1652 och ytterligare privilegiebrev från Gränna och Jönköping, skickas till Landsarkivet.
Enligt Jönköpings kommun gjordes en inventering på 1980-talet då lånekvitton för stadsprivilegiebreven skrev ut, men inga låneavtal.