Anders Eriksson, professor i rättsmedicin menar att det inte är säkert att Tove dog på det sätt som rättsläkaren hävdade i tingsrätten. Han är nu kallad av 20-åringens advokat som vittne då hovrättens förhandlingar inleds om drygt två veckor. Foto: TT/Pressbild

Professor: ”Finns alternativ till hur Tove dog”

Uppdaterad
Publicerad

Om två veckor är det dags för Göta hovrätt att ta upp Tove-fallet på nytt. 20-åringens försvarsadvokat Clea Sangborn kommer då återigen ifrågasätta dödsorsaken och rättsläkarens trovärdighet. Hon får nu medhåll av den professor i rättsmedicin som hon kallat som nytt vittne.

I handlingarna som kommit in till hovrätten under onsdagen ifrågasätter Anders Eriksson, professor i rättsmedicin den fastställda dödsorsaken. Han menar att det finns utrymme för alternativa dödsorsaker, som kvävning orsakad av Toves magsäcksinnehåll.

I utlåtandet kritiserar han det slutliga obduktionsprotokollet och menar att rättsläkarna har dragit alltför långtgående slutsatser; man kan till exempel utav fynden på kroppen inte bedöma hur många som varit involverade i händelsen. I flera delar tar han också upp att fynd som beskrivits i det första, preliminära protokollet, sedan utelämnats i det slutgiltiga.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Kritiserar obduktionsprotokollet

Professorn kritiserar också rättsläkarnas utlåtande när det gäller tidpunkt för när Tove dog. I det slutgiltiga utlåtandet står det att de inkomna handlingarna och undersökningsfynden talar för att Tove dog den 16 oktober förra året.

– Enligt min uppfattning medger undersökningsfynden på den förruttnade kroppen inte en så precis bedömning. På sin höjd kan undersökningsfynden sägas vara förenliga med den angivna tidpunkten, skriver Anders Eriksson.

Trycket kan ha varat tio sekunder

Anders Eriksson menar att det saknas fynd som styrker att Tove skulle ha strypts, men medger att våld har utövats mot Toves hals. Enligt honom är det dock inte omöjligt att trycket mot Toves hals kan ha varat en kort stund, såsom den dömda 20-åringen uppgett.

Rättsläkaren uppgav i rätten att trycket hade varit långvarigt. Han skriver att trycket kan ha åstadkommit en reflektorisk hjärthämning och att det har lett till att Tove blivit medvetslös och dött.

I april dömdes de åtalade kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott på Tove till livstids fängelse. Den avgörande bevisningen var i första hand uppgifterna från rättsläkaren som tydligt förklarade att dödsorsaken var kvävning genom strypning.

Risk att rättegången skjuts upp

Anders Eriksson meddelar till SVT att han inte har några ytterligare kommentarer innan rättegången. Åklagare Adam Rullman skriver till P4 Jönköping att han ännu inte vet vilka åtgärder han behöver genomföra, men att det, enligt hans uppfattning, är omöjligt att hålla rättegången som planerat.

I klippet nedan hör vi vad rättsläkaren sade i förhandlingarna i tingsrätten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du en ljudupptagning från tingsrätten när rättsläkaren berättade vad som orsakat Toves död. Foto: TT/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet